Stigao je novi Crodemoskop; SDP je prvi, i dalje raste. HDZ pada. Bivša predsjednica je skoro nestala

Milanović je trenutno najpozitivniji političar, bivša predsjednica dobiva samo 1,4 posto

ZADNJA IZMJENA: ožu 8, 2020
Foto: PIXSELL

Prema posljednjem mjesečnom istraživanju Crodemoskop, koji je večeras objavila RTL Televizija, SDP je opet zadržao vodstvo ispred HDZ-a. I ponovno raste. SDP je, dakle, prvi s 29,3 posto, što je blagi porast u odnosu na veljaču i tadašnjih 28,9 posto. Doduše, ovo istraživanje provedeno je prije, sada već čuvene, seksističke izjave Davora Bernardića koja bi mogla utjecati na rejting stranke u travnju.

HDZ, čini se, blago klizi; sada su na 26,7 posto, dok su u veljači bili na 26,8 posto. Treći na listi je prije dva tjedna predstavljeni Domovinski pokret Miroslava Škore. Trenutno imaju 11,5 posto, što je 2 postotna boda više nego Škorina nezavisna lista u veljači (tada je imao 9,4 posto), javlja RTL.

Najviše su pali Hrvatski suverenisti

Most, koji je Škoru podržao na predsjedničkim izborima, ponovno klizi pa su tako s 5,1 posto u veljači pali na 4,8 posto. HSS je i dalje na, 2,3 posto, dok je Nezavisna lista Mislava Kolakušića s 2,5 posto sada pala na 2 posto.

Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića posljednja tri mjeseca je na istome – 1,4 posto. Na istome je, u istom razdoblju i IDS – 1,3 posto. Rejting Živog zida i stranke njihova bivšeg člana Ivana Pernara sada je isti: 1,2 posto. Isto toliko ima HNS, dok je HSU na 1,1 posto.

Isti rejting ima i Pametno, a najveći međumjesečni pad bilježe Hrvatski suverenisti (0,9 posto), očito na račun rasta stranke Miroslava Škore. Isti rejting protekla tri mjeseca imaju Neovisni za Hrvatsku, a ista je situacija sa START-om. Ispod jedan posto su i GLAS i HSLS sa 0,7 posto.

Grabar-Kitarović gotovo nestala s liste

Na listi najpozitivnijih političara opet je prvi Zoran Milanović, s 19,4 posto. Andreja Plenkovića pozitivnim smatra 16,9 posto ispitanika što mu je najbolji rezultat u proteklih godinu dana. I Škoro bilježi rast, sad je na 7,3 posto. Kolinda Grabar-Kitarović potpuno je nestala, i prema Crodemoskopu ima samo 1,4 posto. Loše prolazi i šef SDP-a s 1,2 posto.

A evo i liste najnegativnijih političara. Prva tri su: Plenković s 19,7 posto, Bandić s 11,5 posto i Miro Kovač s 6,1 posto. Njega najnegativnijim ga smatra deset puta više ispitanika nego prošlog mjeseca.

Milanović je četvrti izbor, s 5,6 posto. Milorad Pupovac ima 5,3 posto, a Davor Bernardić 4,2 posto. Dvostruko više ispitanika nego u veljači negativno ocjenjuje Milijana Brkića (3,7 posto), aktualnog Plenkovićevog zamjenika koji ga želi rušiti preko Opcije za promjene. Tri puta češće je negativno ocijenjen i SDP-ov Nenad Stazić (2,3 posto) kojeg su, kao dijete gej para, spalili na karnevalu u Imotskom. Među negativcima je još jedan SDP-ovac, Gordan Maras (1,6 posto).


Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 3. do 6. ožujka 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program