Stigla je anketa za još tri jedinice. SDP-ova koalicija dobiva 17, HDZ 16, Škoro i Most 2

HRT je upravo objavio rezultate istraživanja rejtinga za osmu, devetu i desetu izbornu jedinicu

ZADNJA IZMJENA: lip 26, 2020

HRT je upravo objavio treći dio predizborne ankete HR Rejting po izbornim jedinicama koju je za njih odradila agencija Promocija plus. Anketa je provedena od 14. do 22. lipnja, na uzorku od šest tisuća ispitanika, a maksimalna pogreška po izbornoj jedinici je +/- četiri posto.

Večeras su pušteni rezultati za osmu, devetu i desetu izbornu jedinicu. Nedostaje još anketa za prvu jedinicu, koja će biti objavljena sutra. Ovako izgleda raspodjela madata za tri jedinice prema istraživanju Promocije plus:

OSMA IZBORNA JEDINICA

SDP-ova koalicija 47,2 posto i 9 mandata
HDZ 19,7 posto i 3 mandata


Ova jedinica obuhvaća Istru i zapadni dio Primorsko-goranske županije u koji spada i Rijeka. Pragu je najbliže koalicija oko Živog zida (4,4%) koju ovdje predvodi Ivan Pernar, a jednaku 4,4 posto ima i Možemo na čelu s Katarinom Peović. Šanse za mandat ima i Domovinski pokret (4,2%), ali eliminira medijski često zastupljenog riječkog vjeroučitelja Marina Miletića, kao i Damira Kajina s kojima na čelu liste Mosta (2,8%), odnosno Demokrata i Laburista (2,3%) ne uspijevaju dosegnuti ni 3 posto.

Na prošlim parlamentarnim izborima, 2016. godine, SDP i IDS nisu išli na zajedničkoj listi nego odvojeno. SDP-ova koalicija osvojila je 35,76 posto (6 mandata). IDS 22,79 posto (3 mandata), HDZ 20 posto (3 mandata), Jedina opcija 7,65 posto (1 mandat) te Most 6,48 (1 mandat).

DEVETA IZBORNA JEDINICA

SDP 20 posto i 3 mandata
HDZ 37 posto i 7 mandata
Domovinski pokret 10,2 posto i 1 mandat
Most 9,6 posto i 1 mandat
Živi zid 6 posto i 1 mandat


Deveta obuhvaća Ličko-senjsku županiju, Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije.

Osim većih stranaka, prema anketi ovdje ulazi i Živi zid odnosno Stipe Petrina koji predvodi njihovu listu. Još jednom mandatu najbliža je SDP-ova koalicija.

Prije četiri godine HDZ je ovdje osvojio 49,61 posto (8 mandata), SDP-ova koalicija 24,06 (4 mandata), a Most 12,72 (2 mandata).

DESETA IZBORNA JEDINICA

SDP 26 posto i 5 mandata
HDZ 33 posto i 6 mandata
Domovinski pokret 8,5 posto i 1 mandat
Most 8,3 posto i 1 mandat


Ova jedinica obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvansku županiju. HDZ je ovdje jako pao, a i Most kojem je naštetio Domovinski pokret kojeg ovdje predvodi Ruža Tomašić.

Vili Beroš i HDZ-ova izborna lista su prvi izbor trećine birača. Gotovo sedam posto manje ima Restart na čelu s Arsenom Baukom, a prag još prelaze Škorina koalicija i Most, između čijih se predvodnika Ruže Tomašić i Bože Petrova vodi mrtva trka. Ako ovih 8 i pol posto Ruže Tomašić i 8,3 posto Petrova usporedimo s rezultatima prošlih izbora, vidi se kako je Most je u X. izbornoj jedinici izgubio gotovo isto onoliko koliko je Škorin Domovinski pokret dobio.

Na izborima 2016. HDZ je ovdje osvojio 43,53 posto glasova (7 mandata), SDP-ova koalicija 27,33 (4 mandata), a Most 16,62 (3 mandata).

Više s weba
Ostanite uz telegramov program