Stigli su novi, nezgodni rezultati ankete: HDZ najgori otkad su na vlasti, SDP najgori u povijesti

Nova TV maloprije je objavila Crobarometar, mjesečno istraživanje o rejtingu stranaka

ZADNJA IZMJENA: tra 25, 2019
Foto: PIXSELL

Dnevnik Nove TV objavio je rezultate novog Crobarometra, redovitog mjesečnog istraživanja raspoloženja potencijalnih hrvatskih birača. HDZ je u travnju i dalje najjača politička stranka i u ovom trenutku može računati na 25,5 posto birača.

To je, u odnosu na ožujak kad su imali 27 posto podrške, prilično ozbiljan pad. No, stvari posljednjih mjeseci baš i ne izgledaju dobro za HDZ. Od veljače su izgubili tri postotna boda što se ne čini zgodno s obzirom na to da je prije koji dan počela kampanja za Europske izbore. Uz to, ovo je njihov najlošiji rezultat od kada su na vlasti.

No, stvari se nisu poboljšale ni u najvećoj oporbenoj stranci. SDP u travnju može računati na 13,3 posto podrške birača, što je nešto manje nego u ožujku kad su bili na 14 posto. Za SDP je ovo, inače, najlošiji rezultat otkako se provode mjerenja popularnosti stranaka u Hrvatskoj.

Daliji Orešković još je malo pala podrška

Živi zid, koji je u stalnom padu od prosinca kad se bio izjednačio s SDP-om, u ovom mjesecu može računati 11,9 posto podrške. To je neznatan rast u odnosu na ožujak kad su bili na 11,7 posto podrške. Mostu u travnju blago raste podrška i u travnju ih podržava 6,5 posto birača, što je blagi rast u odnosu na prošli mjesec kad su mogli računati na 6 posto podrške.

START, stranka Dalije Orešković, i ovog mjeseca stoji okej. Mogu računati na 4,9, posto podrške što je mali pad u odnosu na 5,1 posto podrške iz prošlog mjeseca. U veljači, kad su se prvo našli u istraživanju Crobarometra, bili su na 5,6 posto.

Neovisni za Hrvatsku imaju jedan od boljih rezultata

Odmah iza START-a nalazi se stranka Milana Bandića koja trenutačno ima potporu od 3,5 posto. To je značajan pad u odnosu na ožujak kad je zagrebački gradonačelnik mogao računati na 4,5 posto podrške.

Neovisni za Hrvatsku u travnju imaju jedan od boljih rezultata, a bilježe potporu od 3,1 posto. HSS je ovoga mjeseca malo lošiji, ali i dalje imaju potporu od 2,8 posto birača. Stranka Pametno travanj završava s potporom od 2,5 posto birača, HSU s 2,2 posto, a HNS i GLAS izjednačeni su s 2,1 posto potpore ispitanika.

IDS trenutačno može računati na potporu od 1,7 posto birača, Reformisti Radimira Čačića na 1,1 posto, a potporu od 1,1 posto ima i Zelena lista. Ostale stranke su ispod 1 posto i ukupno dobivaju 7,4 posto potpore, a neodlučnih birača ovoga je mjeseca 8,5 posto.


*Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 984 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program