Politika & Kriminal

Stigli su rezultati Crobarometra za Europske izbore koji su za 60 dana; Most i SDP su jedina iznenađenja

Predsjednica je danas raspisala izbore za Europski parlament, najbolje stoji HDZ

Zagreb: Petrov i Panenić govorili o Vladinom prepuštanju Ine MOL-u 09.08.2018., Zagreb - U Hrvatskom Saboru, politicka stranka Most, odrzala je konferenciju za novinare na temu Ine. Na konferenciji su sudjelovali predsjenik stranke Bozo Petrov i Tomislav Panenic.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nova TV maloprije je objavila drugi dio ovomjesečnog Crobarometra, istraživanja o rejtingu stranaka i političara, u kojem su se bavili izborima za Europski parlament koje je predsjednica danas raspisala.

Hrvatski građani, dakle, 26. svibnja treći put izlaze na europske izbore kako bi izabrali svojih 12 eurozastupnika. Očekivano, kao i prošli mjesec, najbolje stoji HDZ s potporom od 29,5 posto. To je gotovo identična situacija u odnosu na prošlomjesečnih 29,6 posto, što bi mu trebalo osigurati 5 mandata.

Slijedi SDP s 18,9 posto, što je vrlo pristojan skok u odnosu na veljaču kad su bili na 15,7 posto. No, zasad svejedno ostaju na 3 mandata, ali i ulaze u borbu za četvrti.

Most je ozbiljno prešao Amsterdamsku

Treći je Živi zid s 9,4 posto, koliko su imali i prije mjesec dana kada im je također pripao jedan mandat, dok je Most ovaj mjesec prešišao Amsterdamsku koaliciju. Most je, naime, sada na 6,1 posto, za razliku od veljače kad su bili na 4,9 posto, što znači da bi im sada definitivno pripao jedan mandat. Pritom možda treba napomenuti da je ovaj Mostov skok zabilježen prije njihove maratonske sjednice Sabora, dakle možda možemo očekivati novi skok i sljedeći mjesec.

Amsterdamskoj ostaje onaj jedan mandat od prošlog mjeseca, iako je sa 7,2 posto pala na 5,6 posto potpore. Tu su još Start Dalije Orešković, koji može računati na 4,1 posto (u veljači su bili na 4 posto), te stranka Bandić Milan 365 koja je s 5 pala na 4 posto. Dakle, za preostali jedan mandat borili bi se HDZ, SDP, Živi zid, Start i Bandić Milan 365.

Ostale stranke daleko su od mogućnosti da dobiju mandate europskih zastupnika i svi zajedno, od desnice do ljevice, u zbroju imaju 16,6 posto. Neodlučnih birača 60 dana prije izbora je 5,8 posto. Usput, jučerašnji Crobarometar možete pogledati ovdje.


Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 983 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu