Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Stiglo je novo istraživanje: Plenković uvjerljivo pobjeđuje na izborima za šefa HDZ-a

Čak 72,2 posto ispitanih HDZ-ovaca želi sadašnjeg šefa na čelu stranke

FOTO: N1

Uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u, do koji je ostalo još tri tjedna, istraživanje HRejting koje je večeras objavio HRT otkriva kako među njihovim biračima, među kojima nisu svi i članovi HDZ-a s pravom glasa na izborima, stoje kandidati za predsjednika stranke te za njihove zamjenike.

Andreja Plenkovića i dalje za šefa HDZ-a želi velika većina, njih čak 72,2%. Za Miru Kovača je 23,6% birača HDZ-a. Ne zna ili ne može se odlučiti, njih je 4,2%.

Većina vidi Medveda kao zamjenika

Drugo pitanje bilo je: koga biste željeli za zamjenika predsjednika HDZ-a? Tu je rezultat već nešto neizvjesniji. Malo više od polovice ispitanih, 54,1%, na tom mjestu vidi ministra branitelja Tomu Medveda, kandidata kojeg je predložio Andrej Plenković. 35,5% za zamjenika predsjednika stranke želi vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penavu, kandidata iz Kovačeva tima. Neodlučnih je 10,4%.

Mogu li Penavu spasiti Kovačevi birači?

Zanimljivo je vidjeti i kako stoje kandidati za zamjenike predsjednika u odnosu na to koga birači žele na čelu stranke. Od onih koji za šefa HDZ-a žele Andreja Plenkovića, 58,7% za zamjenika bira njegova kandidata za to mjesto, Tomu Medveda. No njih 27,8% za drugog čovjeka stranke želi kandidata iz suprotnog tabora – Ivana Penavu. Neodlučnih ili onih koje ne zanima je 13,5%.

Od onih koji za predsjednika stranke žele Miru Kovača njih gotovo dvije trećine, 64,7%, za zamjenika želi i njegova kandidata Ivana Penavu. 18% za Kovačeva zamjenika želi Plenkovićeva kandidata Tomu Medveda, a neodlučnih ili nezainteresiranih je 17,3%.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više