Stipe Mesić izgubio na Ustavnom sudu. Rekli su mu da političar mora otrpjeti kad ga nazovu idiotom

Političari, kao javne ličnosti, moraju biti spremni prihvatiti oštre kritike, mišljenje je Ustavnog suda

ZADNJA IZMJENA: velj 6, 2020
Foto: PIXSELL

Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio je ustavnu tužbu Hrvoja Hitreca, književnika i člana HRAST-a, u kojoj je tvrdio da je povrijeđeno njegovo ustavno pravno na slobodu govora jer je proglašen krivim zato što je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića nazvao idiotom.

“Mesić je idiot, a ćirilice kao znaka na okupatorskom nožu neće biti u Vukovaru”, izjavio je Hitrec u intervjuu portalu Dnevno još u studenom 2013. godine.

Zašto je Hitrec prozvao Mesića?

Komentirao je tada, na pitanje novinara, situaciju oko vraćanja ćiriličnih ploča u Vukovar čemu se protivio tadašnji Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara. Mesić je za članove stožera rekao da su isti kao srpski pobunjenici 1991. godine.

Na to je Hitrec reagirao ovako: “Stipe je idiot. Na žalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo”.

Mesić je Hitreca vrlo brzo tužio zbog uvrede, te je pisac i kažnjen novčano.

Ustavni sud dosljedan svojoj praksi

Nakon toga Hitrec podnosi ustavnu tužbu smatrajući kako država nije zaštitila njegovo pravo na slobodu izražavanja. Prema informacijama do kojih je došao Telegram, Ustavni sud RH odluku je donio prije nekoliko tjedana u Hitrecovu korist. Presude su ukinute i postupak zbog vrijeđanja Mesića morat će se ponoviti.

Zauzet je stav da je Hitrecu doista povrijeđeno ustavno pravo jer je sloboda izražavanja u ovom slučaju važnija od privatnosti bivšeg predsjednika RH. Osuđujuća presuda Hitecu je ukinuta, te je postupak vraćen na početak.

Nastavak je to prakse Ustavnog suda iz srpnja prošle godine kada je u nekoliko važnih odluka zaključeno kako je sloboda izražavanja jedno od temeljnih načela demokratskog društva, premda pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno. No, Ustavni sud smatra kako ono može biti ograničeno samo kada je to nužno.

Političari moraju trpjeti oštre kritike

Tim odlukama, koje su bazirane i na praksi Europskog suda za ljudska prava, prihvaćeno je da političari, suci te ostale osobe iz javnog života, moraju biti spremni prihvatiti i oštriju kritiku. U tom kontekstu i Stjepan Mesić morao bi se se pomiriti s tim da ga Hitrec nazove idiotom, što je zapravo bio vrijednosni sud o ranijem Mesićevom komentaru situacije u Vukovaru.

Dio ustavnih sudaca, kako doznajemo, nije dijelio stav većine, već se založio za podizanje kulture dijaloga u hrvatskom političkom prostoru. Zato su smatrali da je Hitrec zbog svoje izjave, koju je dao kao političar, doista treba biti kažnjen za vrijeđanje Mesića.

Zanimljivo je i da se Europski sud za ljudska prava u svojoj praksi već bavio pojmom idiota, kao mogućom uvredom za političara. Naime, u slučaju austrijskog novinara Gerharda Oberschilicha zaključio je kako nije povrijedio dostojanstvo bivšem vođi Austrijske slobodarske stranke Jörgu Haideru kojeg je nazvao idiotom zbog nacističkog ispada.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1983 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program