Komentari

Stišće nas gomila ozbiljnih i teških vijesti. Zašto je danima udarna vijest to što je vruće?

Nešto se gadno pošemerilo. Ispada da je ovdje kod nas glavna provala to što ljeti, ma zamisli ti to, prži vražje sunce

Obnova ne mrda. Cijepljenje stoji. Iz Eurostata javljaju da je Hrvatska druga najsiromašnija zemlja u EU, teže se živi još samo u Bugarskoj. Prema švicarskom Institutu za poslovno upravljanje, u banani smo opet i po konkurentnosti... Ali televizije su se totalno opsjele vrućinom

Stvarno je egzaktno vruće. Baš jest. Ali da je vrućina pred kraj lipnja danima prva ili druga udarna roba u dnevnicima, to je ipak skroz nadrealno. Ispred vrućine može se eventualno plasirati samo nogomet. Nešto se kod nas gadno pošemerilo. Stiska nas gomila ozbiljnih i teških vijesti, imamo na bacanje spoznaja i povoda koji zovu na razradu, istraživanje i drastičnu kritiku. Ali ispada da je ovdje kod nas glavna provala to što ljeti, ma zamisli ti to, prži vražje sunce. Kao da postajemo malko retardirani.

A pritom obnova ne mrda. Cijepljenje stoji. Iz Eurostata javljaju da je Hrvatska druga najsiromašnija zemlja u EU, teže se živi još samo u Bugarskoj. Prema švicarskom Institutu za poslovno upravljanje, u banani smo opet i po konkurentnosti. Tu nas šije i Peru, južnoamerička zemlja u kojoj je vladavinu vojnih hunta zamijenio niz šefova države naklonjenih korupciji, represiji i kršenjima ljudskih prava.

Naše društvo je Mongolija, azijska zemlja jurti, konja, stepa i pustinja. A čak i ta uboga Bugarska ipak je za cijela četiri mjesta konkurentnija od Hrvatske. Ali televizije su se totalno opsjele vrućinom.

Bombastično izvještavanje s plaže

No od izbora te teme, koja je navodno tako prijelomna za Hrvatsku, još je daleko gori način na koji se ona standardno obrađuje. Čovjek stekne dojam da se obraćaju ljudima s – kako se ono pristojno kaže – intelektualnim teškoćama. Siroti reporteri dužni su im za to donositi gomile napetog materijala, kamere su na složenom zadatku. Švenkaju po plažama i oko bazena i zaskaču namjernike s ključnim pitanjem: Je li vam vruće? Pa je, vruće je, prevrće se na bok gospođa u badekostimu na trešnje, ali odmah vrlo razborito napominje da na moru i nije tako strašno jer se u moru ipak lijepo ohladiš.

Dramatično javljaju da je u Kninu 35. Toliko je u ovo doba godine uvijek otkad znam za sebe, ali to naše informativne emisije svejedno pali na najjače. Ne bi se toliko uzbudili ni da je u Zagori upravo palo pola metra snijega. Kninjani im otkrivaju da za vrućinu pojedu kuglu sladoleda i šmugnu pod suncobran. Suncobran? Ma stvarno? Kako oštroumno. A pijete li dovoljno vode? Da. Vode. Svakako. Voda je jako važna. Može i neki drugi napitak, ali bolje je da nije jako sladak.

Savjet s TV: ne nosite džempere

Povremeno se naši zabrinuti dnevnici adekvatno osvrnu i na radnike kojima je loše pao grah jer upravo moraju šalovati zidove ili mijenjati tračnice. Kako podnosite ovu vrućinu, pitaju ih sućutnim glasom. Pa, evo, vidite, raditi se mora, odgovara zidar sa skele počašćen što mu se novinarstvo obratilo barem na temu pasje vrućine i meteoroloških prilika u doba ljeta.

Zađe se s velikom profesionalnom znatiželjom i na tržnice, recimo slavonske. Na jednoj je, javili su, jučer ujutro bilo 32 u hladu. Očekivalo bi se da je samo 17, ali eto, svakakvih čuda pod kapom nebeskom. Zato su prodavačice oznojene, a salata bi im se sparušila da je ne prskaju vodom. Zato je i prskaju.

Onda ide red stručnjaka i njihovih savjeta, jadni ljudi, presreću ih svaki dan s istovjetnim pitanjima, ali moraju nešto reći kad su već pozvani kao stručnjaci. Preporučuju tanku odjeću i japanke, dakle, nikako džempere od angora vune i Uggsice. Ljudi to inače ne bi znali pa je ključno da im se izričito napomene. Za vodu smo već rekli, dvije do šest litara. Klima apsolutno jer hladi, ali ne na maksimum jer vas može udariti s upalom mjehura. Od hrane nešto lagano, voće i povrće, može mrkva samo oguljena. Lubenica. I malo bijele ribe jer nije teška.

Postajemo li stvarno sve gluplji i tuplji?

Zbog dotacija iz fondova EU Hrvatsku upravo proziva OLAF, Europski ured za borbu protiv prijevara, ali daleko prije toga Hrvatima je važno otkriti da se po vrućinama zdravije skloniti u hladovinu nego po šest sati ležati na golom suncu. Politička većina premijera Andreja Plenkovića želi u Europskom parlamentu rušiti Rezoluciji o ženskom reproduktivnom zdravlju hrvatskog zastupnika Freda Matića. I to je okej da se čuje, ali puno je preče da se naglasi važnost nošenja bilo kakvog šešira po ovim žegama da se građanstvu ne bi upalio mozak.

I da se znanstveno konstatira kako ljetne vrućine mogu biti neugodne. Osim ako, primjerice, nisi u resortu na Maldivima. Kao i to da se ljeto ljepše pregrmi ako si zdrav, bez celulita i bogat, nego bolestan, podbuhao i siromašan.

HDZ ponovno staje na stranu Viktora Orbana koga predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen plus 20 članica EU uglas prozivaju zbog homofobnog zakona. Problema i putra na glavi koliko hoćeš. Ali sjedi pred dnevnike pa ćeš vidjeti da sve to ima daleko manju težinu nego složeni momenat ljetne žege. Postajemo li stvarno sve gluplji i tuplji? Izgleda da da.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu