Stiže novi, izmijenjeni Obiteljski zakon. I izgleda da gospođa Murganić ipak neće određivati što je obitelj

Jutarnji list piše kako je dovršen novi nacrt Obiteljskog zakona

ZADNJA IZMJENA: lis 9, 2017
Foto: PIXSELL

Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike dovršilo novi nacrt obiteljskog zakona, koji je bitno izmijenjen u odnosu na ranije povučeni prijedlog, doznaje Jutarnji list. U tiskanom izdanju pišu kako je iz zakona potpuno izbačena definicija obitelji, pa će se tako, primjerice, parovi bez djece ipak moći definirati kao obitelj,

Osim toga izjednačene su izvanbračne i bračne zajednice, ukinute su obveze mirenja bračnih drugova, roditelja maloljetne djece, koji se žele rastati, a uvedeno je obavezno “roditeljsko informiranje i savjetovanje”.

U prošlom nacrtu zakona, savjetovanje je zamjenjeno posredovanjem, mirenjem bačnih drugova, čime je u prvi plan stavljeno očuvanje braka. U novom nacrtu zakona, umjesto mirenja, vraćeno je obavezno roditeljsko savjetovanje i informiranje o skrbi za dijete.

Izbačeno niz spornih odredbi

Izbačena je odreba prema kojoj bi roditelji “prije svih” imali pravo i slobodu samostalno odlučuvati o obrazovanju djece u skladu s vlastitim uvjerenjima. U odnosu na povučeni prijedlog, u ovom je ukinuta zabrana probnog razdoblja za posvojitelje i posvojenu djecu. Očekuje se da će novi zakon u javno raspravu kroz desetak dana.

Podsjetimo, ministarstvo je prije nešto manje od dva tjedna objavilo nacrt zakona koji je bio problematičan u nekoliko bitnih stvari, primjerice u definiciji da par bez djece nije obitelj. Nakon reakcije javnosti, nacrt zakona maknut je s interneta i poslan na doradu. Ministrica Nada Murgić navodno je odlučila preinake zakona napraviti sa svojim timom u Ministarstvu, bez uplitanja radne skupine, koja je potpisala povučeni prijedlog zakona.

 

Jerko Mihaljević
Telegram autor
729 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program