Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Stjepan Tuđman djeluje jako tužno zbog spomenika u Zagrebu: ‘Pa to nije moj tata!’

Sin Franje Tuđmana nije oduševljen radom kipara Kuzme Kovačića

Kip u bronci autora Kuzme Kovačića
FOTO: PIXSELL

Današnje tiskano izdanje 24 sata donosi prvu reakciju Stjepana Tuđmana na onaj novi, zbilja nesretni spomenik njegovog tate. Priča se razvlači godinama. Gradonačelnik Milan Bandić još je tijekom svoje ne baš uspješne predsjedničke kampanje 2013. spomenuo kako će u Zagrebu konačno postaviti spomenik prvom hrvatskom predsjedniku.

Nešto kasnije, u lipnju 2015. napravio je službenu prezentaciju uz najavu kako će biti “najveći i najljepši u zemlji”. Telegram se još tada malo zezao; napravili smo fotogaleriju dotad izgrađenih Tuđmanovih spomenika po Hrvatskoj, uglavnom nažalost zaista komičnih, no priznajemo da nismo naslutili koliki bi mogli biti razmjeri neuspjeha ovog zagrebačkog. Koji na kraju ipak nije najveći; ima 4,2 metra pa je onaj u Makarskoj i dalje viši.

Telegramova ilustracija iz 2015., za koju nam je kao model poslužio Tuđmanov kip iz Pridrage, nama i dalje možda najdraži – zbog frizure i ovog ekscentričnog pokušaja s naočalama koji iznimno cijenimo

Ne podsjećaju ga na tatu

Kada je nedavno konačno postavljen, ozbiljni kritičari uglavnom su zgroženo komentirali interpretaciju kipara Kuzme Kovačića, na društvenim mrežama ljudi su se masovno zezali pokušavajući pogoditi na koga doista nalikuje – kad već s Franjom Tuđmanom nema nikakve veze – i tako dalje.

A sad je dakle istupio i sin, gospodin Tuđman mlađi koji je u 24 sata postavio pitanje: “Zašto to rade?”. Kaže da ga ni jedan, osim onog u Škabrnji, ne podsjeća na tatu. Siroti spomenik u Zagrebu, usput, bit će svečano predstavljen u ponedjeljak 10. prosinca u 15.00. Zasad je još omotan u plastični celofan:

Postavljen je na križanju Vukovarske i Avenije Hrvatske bratske zajednice, tamo gdje je donedavno stajala piramida Branka Silađina PIXSELL

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više