Politika & Kriminal

Što će biti s Berošem? Iz HDZ-a već krenule priče o široj rekonstrukciji Vlade nakon izbora

U HDZ-u se naveliko špekulira o "jačanju tima" nakon lokalnih izbora, što podrazumijeva odlazak nekoliko ministara

Croatia's Minister of Health Vili Beros speaks during a press conference on sidelines of the Ministers of Health meeting on the coronavirus COVID-19, at the EU headquarters in Brussels on February 13, 2020. (Photo by JOHN THYS / AFP)
FOTO: AFP

Bila je to obrana kakvu bi malokoji ministar priželjkivao. Premijer Andrej Plenković jučer je u Topuskom izjavio kako će HDZ i parlamentarna većina obraniti ministra Vilija Beroša od oporbenog zahtjeva za opozivom u Saboru.

Ali, na izričito novinarsko pitanje ima li ministar zdravstva njegovu čvrstu podršku, Plenković je upadljivo odbio dati jasan odgovor. A ako je suditi po premijerovoj dosadašnjoj praksi, nije isključeno ni da su Viliju Berošu dani na ministarskoj poziciji odbrojani.

Baukov izračun

Na Plenkovićev običaj da žestoko brani svoje ministre od oporbenih opoziva u Saboru, da bi ih onda, kad se prašina slegne, više ili manje elegantno uklonio iz Vlade, podsjetio je u studenom saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk. Kako je izračunao, Pavo Barišić otišao je iz Vlade 119 dana nakon što se u Saboru raspravljalo o njegovom opozivu.

Martina Dalić “preživjela” je 31, Milan Kujundžić 190, Goran Marić 972, Nada Murganić 642, Tomislav Tolušić 53, Lovro Kuščević pet, a Gabrijela Žalac tek dva dana nakon saborske obrane ministara od oporbenih zahtjeva za smjenom, pobrojao je Bauk.

Superheroj

Ni ovaj put inicijativa oporbe neće proći, HDZ će je odbaciti, ne sumnjaju nimalo izvori iz vladajuće stranke. To je, zasigurno, sasvim točna procjena. Stvari se, međutim, za Beroša počinju komplicirati nakon što priča u Saboru bude zaključena.

A nije tako izgledalo kad je početkom prošle godine zamijenio aferama (koje je također otkrio Telegram) načetog Milana Kujundžića i krenuo u bitku s pandemijom koronavirusa. Prošlog travnja Beroš je u jednoj od anketa bio najpozitivniji političar za skoro trećinu ispitanika, ostvarivši najveći rast popularnosti otkad se ta anketa provodi.

Rok trajanja

Štoviše, Beroš je odjednom postao toliko popularan da se u razgovorima s oporbenim političarima u Zagrebu počela osjećati lagana panika, jer se činilo da bi superheroj na mjestu ministra zdravstva mogao baš ovih dana, s proljeća 2021., biti glavni junak medijskih napisa – kao snažan HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

I doista, mediji su ovih dana, nakon što je Telegram otkrio aferu CijepiSe, prepuni ministra zdravstva, ali u posve suprotnom kontekstu od onog koji se očekivao lanjskog travnja i svibnja, dok je Hrvatska još bila u lockdownu i strahu od pandemije. Danas se, što se tiče Beroša, raspravlja manje-više samo o – roku trajanja.

Još sedam do osam “žetončića”

Jasno je da će ministar zdravstva, dođe li do rasprave o opozivu u Saboru – politički preživjeti. Niti jedan premijer ne može dopustiti da mu opozicija smjenjuje ministre, a većina u Saboru je, iako tanka, dovoljno čvrsta. Štoviše, iz HDZ-a se da čuti procjena da uz 76 zastupnika vladajuće većine, zlu ne trebalo, mogu dobiti podršku još 7-8 dodatnih zastupnika.

Opoziciji, pak, savršeno odgovara da natjera Plenkovića da pred parlamentom i javnošću mora braniti aferama i propustima opterećenog ministra i da to, barem na jedan dan, bude glavna priča u svim medijima. Prema procjenama naših sugovornika iz HDZ-a, pozicija ministra Beroša sigurna je barem dok se u Saboru ne odbaci oporbena inicijativa te dok ne prođu lokalni izbori. No, što nakon 30. svibnja?

Neće pomoći ni potiskivanje korone

Iako se sad čini da je Beroševa pozicija toliko uzdrmana, da nakon svibnja postaje neobranjivom, može se dogoditi da se do ljeta širenje zaraze značajno uspori, da bude cijepljena većina ljudi, a opskrba lijekovima normalizira kako je predviđeno nedavnim dogovorom s veledrogerijama. Kako bi u tom slučaju Plenković pravdao odlazak ministra zdravstva?

Potencijalno pozitivan razvoj događaja, međutim, neće nužno puno pomoći Berošu. U HDZ-u se, naime, već sad naveliko spekulira o mogućim širim kadrovskim promjenama nakon lokalnih izbora.

‘Odakle ta tema’?

Šef HDZ-a, pak, na pitanje o tome razmišlja li o rekonstrukciji Vlade nakon lokalnih izbora, odgovara ovako: “Tko je to rekao, odakle ta tema? Ne vidim odakle ta tema, ta tema je na stolu kad je ja stavim, a ne apsolutno nitko drugi”.

No, baš ovakav odgovor samo bi dodatno mogao podgrijati spekulacije o postizbornim planovima. Jer već sad se u stranci govori o tome da Plenković mora ojačati svoj tim, za naredne tri godine u kojima nema izlazaka na birališta i u kojima se Vlada mora angažirati oko obnove nakon dvaju potresa, kao i na ulaganju EU novca za oporavak.

Jačanje tima

“Jačanje tima” podrazumijevalo bi, dakako, da Plenković mijenja više od jednog ministra, nešto slično kao u srpnju 2019. godine kad je sedam novih ministarskih imena predstavio kao “osvježenje Vlade”. Usput se, dakako, riješio većine ministara načetih medijski otkrivenim aferama, poput Lovre Kuščevića, Gabrijele Žalac ili Tomislava Tolušića.

Dogodi li se doista da “jačanje tima” bude ovogodišnja verzija “osvježenja Vlade” iz 2019. godine, iz Vlade bi, kako se špekulira u stranci, moglo otići barem troje-četvero ministara, uglavnom onih koji nemaju jaku podršku na terenu. Među njima bi nesumnjivo bio i Vili Beroš, čovjek koji je još u travnju prošle godine bio glavni hit hrvatske politike.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu