Politika & Kriminal

Što će biti s pronađenom Slovakinjom: ne zna se traži li je netko u domovini, ni može li otići prije nego joj se vrati pamćenje

Čeka se hoće li obitelj 57-godišnje Daniele Adamcove doći po nju u Hrvatsku

Iako je danas potvrđen identitet žene pronađene prije 10 dana na Krku još nije sasvim jasno što će biti s njom. Sve dok joj zdravstveno stanje ne bude bolje 57-godišnja Daniela Adamcova ostat će u bolnici u Rijeci. Tamo bi mogla čekati i da po nju stigne obitelj koju navodno ima u Slovačkoj ili pak prijatelji koji će moći voditi računa o njoj.

Putem Interpola hrvatska policija danas je dobila informaciju da se radi upravo o 57-godišnjakinji iz slovačkog grada Trencina. Pronađena je prije punih deset dana.

S nepristupačnog terena spasili su ju pripadnici HGSS-a, no ubrzo je postalo jasno da se ne radi o običnom spašavanju jer žena nije znala tko je i što je, odnosno kod nje je zabilježena potpuna amnezija. Govorila je engleskim jezikom što je bio samo jedan od tragova, jer ni u novčaniku, koji je naknadno pronađen u njezinom obačenom ruksaku, nije bilo nikakvih identifikacijskih dokumenata.

Kako je počela potraga?

Istražitelji su odmah zamolili pomoć medija i šire javnosti što je u konačnici urodilo plodom. Javili su se prijatelji Daniele Adamcove, 57-godišnjakinje iz slovačkog Trencina, ali i turisti koje je srela tijekom boravka u Hrvatskoj. Prijatelji iz Amerike prepoznali su ju kao osobu s kojom su surađivali na zajedničkim projektima. Bavila se izradom nakita, a neki njezini komadi završili su i u popularnoj seriji ‘Melrose Place’. Komade njezinog specifičnog nakita nasile su i Diana Ross, Brigitte Bardot te Barbara Streisand.

Navnodno je rodnu Slovačku Adamcova napustila još 1984. godine. Najprije je radila kao kućna pomoćnica, da bi zatim krenula u posao s nakitom. No, početkom 2000. osjetila je, kažu njezini prijatelji, nostalgiju za obitelji pa je otišla u u Slovačku. Postoje informacije da se nakon toga vratila u SAD, no kola su joj krenula nizbrdo te je završila kao beskućnica. Navodno je neko vrijeme boravila i u Irskoj.

U Hrvatsku je, ispričali su turisti koji su ju prije desetak dana susreli na jadranskoj obali, došla na odmor. Željela je, ispričala im je, putovati, ali se bojala da će po povratku morati u samoizolaciju. Zato je isključila mobitel i nije imala dokumente kod sebe.

Što će biti sa Slovakinjom?

Punih deset dana nije se znalo tko je žena pronađena na Krku. Međunarodna policijska suradnja na kraju je ipak dala rezultate, te je njezin identitet potvrđen. Međutim, što će dalje biti s njom još je uvijek krajnje neizvjesno.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, njezino zdravstveno stanje još uvijek nije toliko dobro da bi mogla biti otpuštena iz bolnice. Iako nije fizički teže ozlijeđena pamćenje joj se još uvijek nije vratilo, te povremeno govori više jezika. Liječnici kako smo saznali, razabiru da osim engleskim sada priča i slovačkim jezikom.

Jučer tijekom dana pojavila se informacija da bi ju mogao preuzeti nadležni Centar za socijalnu skrb, no, kako su Telegramu objasnili dobro upućeni izvori, ni to neće biti moguće do trenutka dok joj se pamćenje ne vrati, odnosno dok ne bude mogla samostalno funkcionirati. Kada će se to dogoditi prema mišljenju liječnika nije moguće prognozirati jer gubitak svijesti može potrajati duže vremena ili čak zauvijek, a može se dogoditi da se osoba sjeti svega vrlo brzo.

Čeka se obitelj iz Slovačke

Iz Veleposlanstva Slovačke potvrdili su za Telegram da su dobili obavijest da je žena koja je pronađena na Krku njihova državljanka, no nikakva pomoć veleposlanstva nije zatražena.

Slovačka policija kaže nam da su hrvatske kolege koji su im se obratile za pomoć uputili na Nacionalni ured Interpola u Bratislavi, te da je nakon potvrđenog identiteta žene kontaktirana i policija u njezinom rodnom Trencinu. Jesu li uspjeli kontaktirali obitelj Daniele Adamcove i hoće li netko doći po nju u Hrvatsku, policija iz Slovačke nije nam željela potvrditi.

Pitali smo i Ministarstvo vanjskih poslova RH planira li se uključiti u ovaj slučaj. Njihov odgovor objavit ćemo kad ga dobijemo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu