Što dosad znamo o čuvenoj snimci razgovora ministra Beroša i Dijane Zadravec

Donosimo pregled slučaja koji je danas zaokupio pozornost javnosti

ZADNJA IZMJENA: kol 26, 2020

U ponedjeljak kasno poslijepodne objavljena je snimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice Dijane Zadravec. Audio snimka, na kojoj njih dvoje razgovaraju o natječaju za ravnatelja spomenute bolnice, izazvala je niz reakcija.

Autentičnost objavljenog materijala potvrdila je sama Dijana Zadravec u razgovoru s reporterkom N1 televizije. Još uvijek nije poznato tko je snimio telefonski razgovor ministra Beroša i gospođe Zadravec. Izvukli smo što dosad znamo o ovom slučaju.

Prva verzija snimke

Audio-zapis razgovora objavljen je, kako smo napomenuli, u ponedjeljak poslijepodne i ubrzo se proširio društvenim mrežama. U toj verziji, koja je malo kraća, ministar i Dijana Zadravec razgovaraju o natječaju za izbor novog ravnatelja KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Gospođa Zadravec evidentno je nezadovoljna jer misli da će ministar potvrditi za ravnatelja drugog kandidata. Za natječaj, koji je kasnije, 8. lipnja, poništen jer nijedan kandidat nije dobio dovoljan broj glasova na Upravnom vijeću, gospođa Zadravec u snimljenom razgovoru kaže da je „protuzakonit i protustatutaran“.

Beroš joj, pak, među ostalim kaže da Upravno vijeće vodi postupak, a on će kao ministar ili dati suglasnost ili neće. U jednom trenutku govorio joj i da joj je „vrh stranke poslao jasnu poruku“.

Druga verzija snimke

Danas je objavljena i druga, dulja verzija snimke. Tu verziju, koja traje oko pet minuta i deset sekundi, objavio je popodne portal Index.hr. U odnosu na jučerašnji zapis, ovaj je nešto duži, otprilike pola minute ili malo manje.

Kako smo izvijestili, na ovoj snimci se na početku čuje ženski glas koji šapatom kaže „ugasi zvuk, molim te“, a onda netko glasno izgovara „jedan“, što može zvučati kao priprema za snimanje. Još uvijek, međutim, nije potvrđeno tko je doista snimao, a dvoje protagonista – Beroš i Zadravec – tvrde da oni nisu.

Kako je snimka objavljena?

Snimka je, kako smo napomenuli, objavljena u ponedjeljak poslijepodne, na YouTube kanalu Spectator. Danas se javio autor koji na tom blogu piše o „politici i društvenim problemima“. Tvrdi da je audio-snimku dobio mailom, ali da ne zna identitet onoga tko mu je snimku poslao.

Mail, u koje je bila originalna snimka u mp3 formatu, dvadeset sekundi dulja od verzije koju je objavio, obrisao je, kaže, nakon što je snimku skinuo. U mailu se tvrdilo da je zapis autentičan, napomenuo je bloger koji zasad ne želi otkriti svoj identitet.

Što kaže Dijana Zadravec?

Gospođa Zadravec jutros je potvrdila autentičnost snimke, ali tvrdi da nije znala da se razgovor snima. „Radi se o skandaloznom tajnom snimanju ministra Beroša, bez mog znanja“, kazala je za N1, dodavši da su razgovarali krajem svibnja. Najavila je da će ministra zbog toga tužiti.

Natječaj za ravnatelja bolnice nazvala je „nelegitimnim“ u nekoliko točaka. Tvrdi i da je omalovažavana jer je ukazivala na koruptivne radnje u sustavu. „O koruptivnim radnjama sam pisala na više instanci. Kojoj instanci se u ovoj državi više trebam obratiti da bi se to zaustavilo?”, kazala je Zadravec.

Što kaže ministar Beroš?

Ministar zdravstva tvrdi da razgovor nije ni snimio niti pustio u javnost. Potvrdio je da je tijekom jednog razgovora uključio razglas. “Poziv sam stavio na razglas da i drugi prozivani čuju o čemu je riječ, da se svi mogu zaštititi. Niti sam razgovor snimio, niti pustio. Teoretski je moguće da je netko snimao”, izjavio je Beroš.

Dodao je da je legitimno da se svatko bori za osobni probitak, ali da sve ima svoju granicu. Ta je granica, smatra, “u ovom trenutku prijeđena”. “Osobno se nisam obraćao institucijama da me zaštite iako mislim da ovakvi razgovori nisu primjereni. Nisam strašljiva osoba”, kaže ministar. Uvjerava i da premijer Andrej Plenković nije imao nikakvog utjecaja na izbor ravnatelja bolnice.

Što kaže državni tajnik?

O slučaju se očitovao i državni tajnik Tomislav Dulibić koji je predsjednik Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice. Ističe da nije bio prisutan kad su Beroš i Zadravec razgovarali te da uopće nije bio u toj prostoriji.

Za natječaj za izbor ravnatelja, pak, uvjerava da je proveden legalno. “Ja, kao predsjednik Upravnog vijeća, tvrdim da je taj natječaj potpuno zakonit”, citira ga N1. I on tvrdi da premijer Plenković nije imao nikakav utjecaj na izbor ravnatelja bolnice.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program