Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Što je Janezu Janši? Slovenci mu prosvjeduju već četvrti tjedan, a on na Twitteru ratuje s medijima

Slovenski premijer prozvao je medije na Twitteru pa je poruku brzo obrisao

Former Slovenian Prime Minister Janez Jansa and Social Democrats Party leader arrives for a press conference after the announcement of the European Parliament elections results May 25, 2014 at the Media Centre in Ljubljana, Slovenia.  AFP PHOTO / Jure Makovec / AFP / Jure Makovec
FOTO: AFP

Četvrti petak za redom u više gradova u Sloveniji organizirani su prosvjedi protiv vladajuće koalicije na čelu s premijerom Janezom Janšom. Slovenci su nezadovoljni upravljanjem koronakrizom, netransparentnom nabavkom zaštitne opreme i autoritarnim načinom Janšinog vladanja. Tu je i premijerov rat s medijima, koji neodoljivo podsjeća na obračune kakve s predstavnicima javnosti već vode američki predsjednik Donald Trump i mađarski premijer Viktor Orban.

Taj rat u Janšinom je slučaju krenuo nedugo nakon što je preuzeo vlast, kad je u jednoj poruci na Twitteru optužio slovensku televiziju da zapošljava previše ljudi i da oni imaju previsoke plaće. Nastavio je novinare optuživati za širenje laži.

Kamo je nestala objava s Twittera?

I danas, uoči najavljenog prosvjeda na koji su građani pozvani sloganom “S balkona na bicikle”, Janša je objavio tvit u kojem kritizira medije. Poruka je nedugo nakon objave obrisana.

prtsc Twitter

U poruci je gospodin Janša prozivao prosvjednike jer organiziraju okupljanja u vrijeme dok su protuepidemijske mjere još na snazi. To je, napisao je, nezakonito i kažnjivo. Na kraju je prozvao i dva slovenska medija, 24 ur i RTV Slovenija, za spregu s organizatorima.

Slovenci su ipak prosvjedovali

No, vrlo brzo ta je poruka uklonjena i premijer Slovenije više se nije oglašavao o današnjim prosvjedima.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više