Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Što je varijanta delta plus i što se dosad zna o ovoj mutaciji koronavirusa?

Delta plus je podvrsta varijante delta

Coloured scanning electron micrograph (SEM) showing a cell (blue) being heavily infected by SARS-CoV-2 virus particles (orange). SARS-CoV-2 causes the respiratory infection Covid-19, which can lead to fatal pneumonia.
FOTO: Profimedia

Službenici javnog zdravstva Južne Koreje prijavili su prva dva slučaja delta plus varijante koronavirusa. Varijanta koja je mutacija vrlo zarazne delta varijante, odgovorne za porast broja slučajeva u svijetu, prvi puta je identificirana u Indiji, u travnju, u indijskoj državi Maharashtra gdje je i označena kao varijanta za zabrinutost, prenosi Times.

Prvi slučaj delta plus prepoznat je kod muškarca u dobi od 40 godina koji nema evidencije o nedavnim putovanjima, rekla je za Reuters Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti. Nije jasno kako se čovjek razbolio. Drugi slučaj delte plus bio je kod putnika koji se nedavno vratio iz SAD. Taj je pacijent bio cijepljen s obje doze cjepiva Astra Zeneca.

Vijesti o varijanti delta plus počele su se širiti Twitterom nakon što je javljeno o oboljelima, ali nažalost stručnjaci za javno zdravstvo još ne znaju puno i nastavljaju praćenje tijeka bolesti i broj zaraženih.

Podvrsta delta varijante

Delta plus je podvrsta varijante delta. Izvorna delta ima nekoliko mutacija u spike proteinu koji je čine virulentnijom, prema američkim Centrima za kontrolu bolesti i prevenciju, koji deltu navode kao varijantu koja zabrinjava. Također, delta ima potencijal umanjiti učinkovitost nekih tretmana monoklonalnim antitijelima i djelomično zaobilazi cjepivo.

“Mutacija delta plus se vidi u nekima ali ne u svim varijantama delte”, kaže David Cennimo, liječnik s Rutgers New Jersey Medical School. “To je varijacija varijante” kaže.

“Delta plus ima mutaciju spike proteina K417N, koja se također nalazi u beta varijanti, a koja je prvi puta otkrivena u Južnoj Africi”, objašnjava stručnjak za zarazne bolest dr. Amesh Adalja s John Hopkinsa. “Postoji bezbroj varijanti, a samo su nam neke interesantne i zabrinjavajuće.”

Otkrivena u desetak zemalja

“Teoretski, mutacija delta plus mogla bi biti još zaraznija od delte, a delta je već vrlo vješta u inficiranju ljudi”, kaže dr. Cennimo. Prema Reutersu, slučajeva varijante delta plus je bilo nekoliko u Velikoj Britaniji, Portugalu i Indiji. Prema The New York Timesu, otkrivena je u SAD-u, a možda je prisutna u desetak zemalja.

Čini se, za sada, da ima iste simptome kao varijanta delta i raniji sojevi koronavirusa koji uključuju, zimicu, kašalj, kratkoću daha ili otežano disanje, umor, bolove u mišićima, glavobolju, gubitak okusa i mirisa, grlobolju, začepljen nos ili curenje nosa, mučninu ili povraćanje, proljev, piše Prevention. Stručnjaci pokušavaju razumjeti koliko trebamo biti zabrinuti zbog varijante delte plus.