Što nam govori jučer objavljena anketa? Nakon svih HDZ-ovih afera, SDP je u postocima uspio pasti više od njih

Usporedili smo jučer objavljeno istraživanje za tri izborne jedinice, s rezultatima prošlih izbora iz 2016.

ZADNJA IZMJENA: lip 25, 2020

HRT je sinoć objavio prvi dio istraživanja agencije Promocija plus po izbornim jedinicama. Pušteni su rezultati za 2., 3. i 4. jedinicu, prema kojima SDP dobiva više mandata od HDZ-a, a iznimno dobro stoji i Domovinski pokret Miroslava Škore.

No, kada se malo dublje zagrebe u ovu anketu, vide se neke zanimljive činjenice; na primjer, da je u odnosu na rezultate prošlih parlamentarnih izbora, SDP u postocima uspio pasti više od HDZ-a.

Samo je u drugoj HDZ pao više od SDP-a

Druga izborna jedinica obuhvaća čitavu Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, istočni dio Zagrebačke županije te istok Grada Zagreba, što podrazumijeva Dubravu i istočnije četvrti.

SDP-om predvođena Restart koalicija tamo prema novoj anketi dobiva 31 posto glasova. Na parlamentarnim izborima 2016., njihova Narodna koalicija dobila je 35,22 posto.

Ovo je jedina od tri sinoć objavljene jedinice u kojoj je SDP u odnosu na izbore 2016. izgubio manje od HDZ-a. Jer HDZ, prema jučer puštenim rezultatima, dobiva 28 posto, a prije četiri godine imali su 35,54.

U trećoj i četvrtoj je Restart baš potonuo

U trećoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća krajnji sjeverozapad Hrvatske, SDP sada prema Promociji plus dobiva 41,8 posto. Na izborima 2016., imali su 52,56 posto. HDZ je tamo pao samo za nešto više od dva postotna poena, s 24,7 na 22,4.

Nakon sinoćnje objave rezultata za četvrtu izbornu jedinicu najviše se pričalo o uspjehu Miroslava Škore koji prema anketi osvaja 22,2 posto. No zanimljivo je da je SDP-ova koalicija 2016. tamo osvojila 29,52 posto, a sada im predviđaju skromnih 18,7 posto. HDZ je prije četiri godine osvojio 38,25, a sada su na 32,4.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program