Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Što nas uči primjer Marijane Petir? Politika je, u zemljama poput Hrvatske, uvjerljivo najisplativiji posao

Građane više ne iznenađuju imovinske kartice profesionalnih političara

Uz plaću, naravno, idu i druge beneficije, pa tak imaju pravo i na plaćeni stan, ako nisu iz Zagreba, troškove prijevoza i prehranu u notorno jeftinom saborskom restoranu. Da bi dogurao do takvog iznosa plaće, neki liječnik koji radi u državnoj ustanovi mora završiti medicinu, višegodišnju specijalizaciju i vjerojatno još natući nešto prekovremenih sati i dežurstava

Politika je jedan je od najmudrijih karijernih odabira u Hrvatskoj i sličnim zemljama, kada se uzme u obzir omjer uloženog i dobivenog. Plaća je iznadprosječna, odgovornost ispodprosječna, a ni posao nije pretjerano zahtjevan, pogotovo ako ste na nekoj poziciji poput saborskog zastupnika, na kojoj možete sami birati koliko ćete biti angažirani.

Nitko vam neće dati otkaz čak i ako nikada ne sudjelujete u raspravama, a glasati i tako morate po naredbi partije čiji ste član, pa se ne treba zamarati ni s čitanjem onih gomila papira koje stoje na saborskim klupama.

Kroz politiku do ozbiljnog popisa imovine

Građane više ne iznenađuju imovinske kartice profesionalnih političara, koji su nakon desetljeće ili dva nerijetko milijunaši. Ako ne u eurima, onda barem u donedavno važećim kunama. Kod onih s duljim političkim stažem obično je na popisu nekoliko nekretnina, i uz to solidna štednja. Uglavnom, imovina kakvu bi ti isti ljudi vrlo teško akumulirali da se umjesto politikom bavili svojim osnovnim zanimanjima.

Tako je, na primjer, neto plaća saborskog zastupnika oko 15 tisuća kuna, što su otprilike dvije prosječne plaće na razini RH. Neki će reći da je to malo, da bi političari trebali biti znatno više plaćeni, ali kada su izbori, kandidata za ulazak u Sabor ne manjka. Dapače, unutar stranaka ratuje se za mjesta na izbornim listama koja jamče siguran ulazak u Sabor.

Stotine tisuća eura u imovinskim karticama

Uz plaću, naravno, idu i druge beneficije, pa tako imaju pravo i na plaćeni stan, ako nisu iz Zagreba, troškove prijevoza i prehranu u notorno jeftinom saborskom restoranu. Da bi dogurao do takvog iznosa plaće, neki liječnik koji radi u državnoj ustanovi mora završiti medicinu, višegodišnju specijalizaciju i vjerojatno još natući nešto prekovremenih sati i dežurstava.

Otkako smo ušli u Europsku uniju, hrvatskim političarima otvorila su se vrata i europskih institucija, koje su još bolja prilika za zaradu. Na primjer, u prošlotjednoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je saborska zastupnica Marijana Petir, koja je do 2019. bila članica Europskog parlamenta, a pažnju javnosti privukao je podatak iznesen u emisiji da je u jednom trenutku u imovinskoj kartici imala prijavljenu štednju od čak 700 tisuća eura.

Sve političke pozicije podjednako su ugodne

Ona je taj iznos pojasnila time da živi u roditeljskoj kući, da nije dizala kredite i kupovala nekretnine. Sigurno je akumuliranju takvog iznosa doprinos dao i mandat u EU parlamentu gdje se plaće kreću oko – za hrvatske prilike astronomskih – šest tisuća eura, uz plaćene mnoge druge troškove.

Naravno, osim zastupnika tu su i mnoge druge političke pozicije koje nude jednaku, pa možda i veću mogućnost za dobru zaradu, uz neproporcionalno nisku razinu angažmana i odgovornosti. Razni župani, dožupani, gradonačelnici, načelnici općina imaju vrlo slične beneficije i još k tome kontroliraju trošenje lokalnih proračuna, što osim legalnih primanja otvara mogućnost i raznih malverzacija, koje se događaju češće nego što se otkrivaju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više