Politika & Kriminal

Što radi Milan Bandić dok mu se Grad Zagreb guši u smeću? Poklanja kamion za otpad Imotskom

Imotski će uskoro dobiti novo komunalno vozilo koje su im platili građani Zagreba čiji je sustav odvoza smeća u kaosu

Jučer, u petak 24. kolovoza, Milan Bandić sa suradnicima je primio gradonačelnika Imotskog Ivana Budalića. Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, Ana Stojić Deban, nakon sastanka je istaknula kako je dogovoreno da će Zagreb Imotskom donirati komunalno vozilo za skupljanje otpada.

“Do realizacije će doći čim se riješe sve formalnosti kako bi se mogla obaviti primopredaja vozila” rekla je Stojić Deban. Pritom nije otkrila kolika je vrijednost vozila.

“Zahvalio bih Gradu Zagrebu i gradonačelniku koji je ovom donacijom riješio jedan naš manji problem”, zadovoljno je kazao gospodin Budalić napominjući kako je zahvaljujući gradonačelnikovim suradnicima ova donacija brzo ostvarena.

Priličan kaos u Zagrebu

S druge strane, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić baš je ovaj tjedan najavila poskupljenje odvoza otpada, s kojim Zagreb već dugo ima nedopustive probleme.

Grad je opet prepun smeća jer gradska vlast nije osmislila primjeren način prikupljanja, još otkako je prije dvije godine Čistoća smanjila odvoz s prijašnjih triput na novih dvaput tjedno. Uz nedovoljan odvoz, građani se žale i kako 13 žutih vrećica volumena 60 litara, koje je podijelila Čistoća, nije dovoljno za 6 mjeseci plastičnog otpada.

Uz to, vrećice znaju danima stajati uz kontejnere koji su zbog spomenutog rjeđeg odvoza sve češće prepuni što izaziva nesnosni smrad, osobito na ovim vrućinama. A građani koji primjerice sami požele odnijeti vrećice s plastikom u velike spremnike, morat će ih prije toga rastrgati jer je otvor na spremniku premalen. Nedostaje i kanti za biootpad, a kad ih i ima, također su uglavnom zatrpane.

Zagrebački kvartovi zatrpani su smećem; ove fotografije objavili smo još krajem prošle godine, no nema pomaka

“Nije do nas, do građana je”

Nered kraj kanti počeli su koristiti i nesavjesni građani pa su po gradu počeli nicati divlji deponiji koje Čistoća ne stigne ukloniti. Pročelnica Jozić za deponije je prije četiri dana optužila “10 posto pojedinaca”, dodajući kako je zbog njih “skupljanje otpada Sizifov posao”.

Gospođa Jozić u svemu ne vidi ni trunku krivnje Grada te je najavila kako će se građane početi sankcionirati novčanim kaznama koje će “sigurno biti u visini prosječne plaće u Zagrebu, ovisno o količini i vrsti otpada”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu