Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Što sad, nakon što je Đokoviću drugi put ukinuta viza? Ovo su četiri moguća scenarija

Očekuje se novi sudski proces za vikend, a tenisač bi mogao biti deportiran iz zemlje i dobiti trogodišnju zabranu ponovnog ulaska

(FILES) In this file photo taken on November 20, 2021 Serbia's Novak Djokovic arrives for his first round singles match of the ATP Finals against Britain's Cameron Norrie at the Pala Alpitour venue in Turin. - Tennis superstar Novak Djokovic's legal battle to stay in Australia and chase a record 21st Grand Slam opened on January 10, 2022, but online access to media was delayed by a computer glitch, a court spokesman said. (Photo by Marco Bertorello / AFP)
FOTO: AFP

Prvom tenisaču svijeta, Novaku Đokoviću, ponovno je ukinuta viza za boravak u Australiji, dva dana prije početka Australian Opena na kojem srpski tenisač želi osvojiti svoj 21. Grand Slam i tako srušiti rekord po osvojenim turnirima.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke je nakon četiri dana razmatranja iskoristio svoje široke ovlasti i opet Đokoviću uskratio pravo boravka u zemlji pravdajući odluku tvrdnjom da Đoković, koji nije cijepljen, može predstavljati rizik zajednici. U ponedjeljak je federalni sud poništio raniju vladinu odluku o ukidanju vize tenisaču, a Hawke tvrdi kako je njegova odluka u najboljem interesu javnosti i da je temeljena na zdravstvenim razlozima.

Novak Đoković u petak je trebao trenirati u popodnevnim satima u Melbourneu, ali je nestao s popisa prije nego što je stigla vijest o ukidanju vize. Očito je imao predosjećaj što se sprema.

Što sad?

Đokoviću sada prijeti deportacija iz zemlje, a australske vlasti su ga zatražile da sutra dođe na razgovor sa službenicima za migracije i do tog razgovora tenisač će ostati na slobodi, javlja The Age. Dodaju kako ministarstvo unutarnjih poslova razgovara s Đokovićevim odvjetnicima.

Navode kako se ne zna kada vlada planira pritvoriti Đokovića i hoće li ga opet smjestiti u hotel za migrante u kojem je ranije bio pritvoren. Izvori su im potvrdili da vladajući definitivno planiraju pritvoriti srpskog tenisača, jer Hawkeova odluka znači da Đoković ili mora otići iz zemlje ili mora biti pritvoren.

Međutim, ako Đokovićevi odvjetnici ulože žalbu na ukidanje vize, kao što su izvori bliski Đokoviću već najavili za The Age, sudac može dozvoliti tenisaču boravak na slobodi do kraja saslušanja. Paul Sakkal, novinar za The Age, navodi kako obrambeni tim još razmatra svoje pravne opcije te da su dokumente dobili odmah nakon Hawkeove odluke.

Saslušanje za vikend

Đokovićevi odvjetnici vjeruju kako bi se cijeli sudski proces mogao ubrzati ako sve pravne argumente minimiziraju – odnosno ako se smanji duljina pismenih podnesaka i usmenih dokaza. Nadaju se da će doći na dnevni red suda već za vikend te da cijela stvar završi do nedjelje kako bi Đoković mogao zaigrati na Australian Openu, gdje ga u prvom kolu čeka sunarodnjak Miomir Kecmanović.

Očekuje se da će o slučaju ponovno odlučivati sudac Anthony Kelly, koji je Đokoviću vratio vizu u prvom sudskom obračunu između tenisača i australske vlade. No, Kelly bi cijelu stvar mogao prebaciti na višu sudsku instancu, a navodno je jedan federalni sudac u pripremi da sasluša slučaj dođe li do toga.

Ne uvaži li sud Đokovićevu žalbu tenisač po zakonu neće moći dobiti novu vizu sljedeće tri godine, ali ta zabrana može biti ukinuta odluči li tako australska vlada.

Četiri scenarija?

Novinarka australske medijske agencije, koja prati pravosuđe u Australiji, Karen Sweeney, istaknula je da postoje četiri scenarija. Prvi je da Đoković prihvati odluku, ukrca se na avion i odustane od Australian Opena. Drugi i treći scenarij uključuje različite ishode ukoliko se Đoković žali na odluku ministra Hawkea – jedna mogućnost je da sud uvaži žalbu, poništi ukidanje vize i Đoković može zaigrati na turniru ili sud podrži odluku i Đoković mora napustiti zemlju.

Četvrti scenarij je da Đoković opet pobijedi na sudu, ali da se vlada žali na tu odluku. Onda bi trebalo odlučiti hoće li Đoković biti u pritvoru za imigracije i hoće li moći igrati na Australian Openu dok se razmatra o vladinoj žalbi.

Abul Rizvi, bivši zamjenik u ministarstvu za migracije, je istaknuo da ministar Hawke ima mogućnost Đokoviću izdati privremenu vizu dok traje postupak žalbe. Takve vize se daju u određenim situacijama, a s njom bi srpski tenisač mogao igrati na Australian Openu. Rizvi je za televiziju ABC rekao kako će Đoković sigurno biti ponovno pritovren te da će najvjerojatnije njegovi odvjetnici tražiti tu privremenu vizu što će sud morati razmotriti.

Premijer podržao ministra

Australski premijer Scott Morrison podržao je “pažljivo razmotrenu” odluku svog ministra tvrdeći kako se time “štiti” žrtva Australaca. “Ova pandemija je bila iznimno teška za svakog Australca, ali smo se držali zajedno i time spasili živote i gospodarstvo. Zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, jedno od najsnažnijih gospodarstava i jednu od najvećih stopa procijepljenosti”, kazao je Morrison.

“Australci su se puno žrtvovali tijekom ove pandemije i s pravom očekuju da rezultati tih žrtava budu zaštićeni. To čini današnja ministrova odluka. Naša stroga pravila za zaštitu granica su zaštitili Australce prije covida i sada tijekom pandemije. Zbog očekivanih pravnih procesa neću dalje komentirati”, poručio je australski premijer.

Bivši premijer Kevin Rudd napao je Morrisona i odluku ministra kao pokušaj odvraćanja pažnje od praznih polica u trgovinama i nedostatka booster doza cjepiva i brzih antigenskih testova. “Koje iznenađenje. Morissonova vlada je ukinula Đokovićevu vizu kako bi osvojila medijski prostor za vikend – svima nam pokazuje koliko su mu dlakava prsa. Zašto su uopće izdali vizu? Ovo je veliko političko odvraćanje pažnje od praznih polica i nedostatka boostera i brzih testova u cijeloj zemlji”, napisao je Rudd.

Đoković je u Australiju ušao na temelju nedavnog preboljenja covida tvrdeći kako to predstavlja izuzeće cijepljenju za prelazak australske granice. No, australska vlada ne prihvaća tu argumentaciju tvrdeći kako su upozorili teniski savez da necijepljenim tenisačima neće biti dopušten ulazak u zemlju.

Što se događalo?

Cijela saga između Đokovića i Australije je intenzivirala globalnu raspravu o pravima na izbor cjepiva, pokrenula je pitanja o neuspješnom postupanju s Đokovićevom vizom u Australiji i postala zahtjevno pitanje za premijera Morrisona dok vodi kampanju za novi mandat. Teniska zvijezda, skeptik u pogledu cjepiva, potaknuo je bijes u Australiji kada je prošli tjedan objavio da ide u Melbourne na Australian Open uz medicinsko izuzeće od zahtjeva za posjetitelje koje treba cijepiti protiv covida-19.

Australija je pretrpjela neke od najduljih karantena na svijetu, ima stopu cijepljenja od 90 posto među odraslima, a u zadnja dva tjedna širenje omikrona dovelo je do gotovo milijun slučajeva. Nakon što je Đoković došao, dužnosnici australskih graničnih vlasti odlučili su da je njegovo izuzeće nevažeće i nekoliko dana je držan zajedno s tražiteljima azila u hotelu za imigracije.

Sud mu je u ponedjeljak dopustio da ostane uz obrazloženje da su dužnosnici bili “nerazumni” u načinu na koji su vodili razgovor s njime u sedmosatnom procesu usred noći. Đokoviću nije pomogla ni pogreška u njegovoj prijavi za ulazak, koju je pripisao svom agentu. Također je priznao da je trebao odgoditi intervju i fotografiranje za francuske novine 18. prosinca dok je bio zaražen covidom. Internetska anketa medijske grupe News Corp pokazala je da je 83 posto ispitanika za to da vlada deportira tenisku zvijezdu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više