Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Što se događa u Americi? Sve je više teorija o oborenim misterioznim objektima, ovo su ključna pitanja

Američka vojska nije sigurna o kakvim je objektima riječ i kako su se uopće održavali u zraku, a sve je počelo s kineskim balonom

Na nebu iznad Sjeverne Amerike u samo tri dana oborena su tri neidentificirana objekta – jedan iznad sjeverne Kanade, drugi u zračnom prostoru savezne države Aljaske, treći na američko-kanadskoj granici. Ova događanja misterij su i za američku vojsku koja nije sigurna o kakvim je objektima riječ i kako su se uopće održavali u zraku, prenosi BBC.

Američki borbeni zrakoplov F-16 jučer je oborio posljednji u nizu, objekt osmerokutnog oblika, iznad jezera Huron. General američkih zračnih snaga kazao je da ne isključuje mogućnost da je objekt vanzemaljskog podrijetla, a opisao ga je kao “plinoviti tip balona” ili “neku vrstu pogonskog sustava”.

Ovaj objekt, opisan kao osmerokut na koji su pričvršćene žice, letio je na visini od svega 6000 metara. Njegova pojava otvorila je daljnja pitanja o nizu sličnih incidenata proteklih tjedana iznad Sjeverne Amerike. Očekivano, nagađanja o prirodi objekata sve su intenzivnija. General Glen VanHerck istaknuo je da ih se “s razlogom naziva objektima, a ne balonima”.

Kronologija događaja

Incidenti s nepoznatim objektima uslijedili su nakon obaranja kineskog balona 4. veljače, što je sjevernoameričku protuzračnu obranu stavilo u stanje visoke pripravnosti. Američki dužnosnici tvrdili su da je balon korišten za špijuniranje, dok Kina to negira. Balon je četiri dana lebdio iznad SAD-a.

“Po naredbi predsjednika Bidena, američki borbeni zrakoplov srušio je špijunski avion na velikoj visini, koji je lansirala i koji pripada Narodnoj Republici Kini, u zračnom prostoru iznad voda obale Južne Karoline”, priopćio je tada ministar obrane Lloyd Austin. Kina je tvrdila da je riječ o meteorološkom balonu koji je skrenuo s rute.

Pojačano promatranje neba dovelo je do novih otkrića. Američki predsjednik Joe Biden u petak, 10. veljače, naredio je rušenje neidentificiranog objekta u zračnom prostoru savezne države Aljaske. Dan kasnije, 11. veljače, sličan objekt oboren je i na sjeverozapadu Kanade. I SAD i Kanada još uvijek tragaju za ostacima. Posljednji, treći, onaj iznad jezera Huron, srušen je jučer “zbog mjera opreza”.

“Ti objekti nisu bili nimalo slični balonu (oborenom 4. veljače) i bili su mnogo manji te ih nećemo definitivno okarakterizirati dok ne pronađemo ostatke”, rekao je glasnogovornik Nacionalne sigurnosti Bijele kuće.

📍ATLANTIC OCEAN – Sailors assigned to Explosive Ordnance Disposal Group 2 recover a high-altitude surveillance balloon…

Posted by U.S. Fleet Forces Command on Tuesday, February 7, 2023

Odakle su i koja im je svrha

Jedan viši američki dužnosnik rekao je za ABC News da su tri posljednja oborena objekta vjerojatno meteorološki uređaji, a ne nadzorni baloni. No, to je u suprotnosti s tvrdnjama najvišeg demokrata u američkom Kongresu, Chucka Schumera, koji je ranije rekao da obavještajni dužnosnici vjeruju da su objekti zapravo baloni za nadzor.

Demokratkinja Debbie Dingell, članica Kongresa iz Michigana koja je pozdravila obaranje objekta u nedjelju, pridružila se sve glasnijim pozivima Bijeloj kući i dužnosnicima obrane da javnosti pruže više informacija. “Potrebne su nam činjenice o tome odakle potječu, koja im je svrha i zašto su sve učestaliji”, rekla je.

Republikanci su u više navrata kritizirali Bidenovu administraciju zbog načina na koji je postupala s prvim balonom za koji se sumnjalo da je špijunski, tvrdeći da ga je trebalo srušiti mnogo ranije.

I Britanija će revidirati obranu zračnog prostora

U međuvremenu, britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da će Velika Britanije revidirati sigurnost vlastitog zračnog prostora. “Ujedinjeno Kraljevstvo i njegovi saveznici će preispitati što ovi upadi u zračni prostor znače za našu sigurnost. Ovaj razvoj je još jedna naznaka pogoršanja slike globalnih prijetnji”, rekao je Wallace za britanski Telegraph.

List je objavio da će revizija sigurnosti pomoći odlučiti jesu li potrebne izmjene u nadzoru britanskog zračnog prostora. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je na pitanje o britanskoj reviziji tijekom redovitog brifinga u Pekingu rekao da se Kina “već izjasnila glede incidenta u pitanju”.

Kina iznijela nove tvrdnje o balonima

U međuvremenu, Kina je objavila kako su od siječnja 2022. američki baloni na velikim visinama ušli bez dozvole u kineski zračni prostor više od deset puta. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova nije iznio više detalja o toj tvrdnji.

Odgovarajući na pitanje kako je Peking reagirao na te letove, Wang je rekao da je Kina odgovorila odgovorno i profesionalno.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više