Politika & Kriminal

Što se događa u Remetincu? U subotu umro još jedan zatvorenik, to je peta smrt u četiri mjeseca

Trojica preminulih su bili mlađi od 40 godina

08.11.2018., Zagreb - Nakon odluke o produljenju istraznog pritvora, policija dovodi Ivicu Todorica u zatvor u Remetincu. Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

U Zatvoru u Zagrebu, poznatijem kao Remetinec, u subotu 1. svibnja preminuo je zatvorenik kojem je istražni zatvor određen rješenjem Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Uzrok smrti trebao bi biti poznat tek nakon što se obavi obdukcija, ali iz Ministarstva pravosuđa su za Hinu potvrdili kako na tijelu nisu utvrđeni znakovi nasilja. No, ovaj neimenovani zatvorenik već je peti koji je u posljednja četiri i pol mjeseca umro u Remetincu, što otvara pitanja o uvjetima koji vladaju u tom zatvoru, javlja portal 24sata.

Trojica od četvorice bili mlađi ljudi

Posebno uznemirava činjenica da su čak trojica od preostale četvorice preminulih bili mlađi ljudi. Portal piše kako je zatvorenik Ivica R. (39) iz Lobora umro 25. ožujka, samo dan nakon što je primljen na izdržavanje kazne. U 7 sati nije bio na prebrojavanju zatvorenika, navodno mu je pozlilo i liječnica ekipe Hitne pomoći koja je pozvana mogla je samo konstatirati smrt.

Stjepan Pavletić (79) preminuo je 17. veljače u bolnici, dan nakon što je stigao u zatvor. Sredinom siječnja u Remetincu je umro 36-godišnji Dalibor M., navodno zbog zlouporabe heptanona. Još jedan zatvorenik pao je u komu ali liječnici su ga uspjeli spasiti. Na Badnjak 2020.g godine u zatvoru je pozlilo 27-godišnjem Mirsadu Šečiću. Hitno je prevezen u bolnicu gdje je nakon dva dana preminuo.

Teški uvjeti u zatvoru

Prema neslužbenim saznanjima novinara 24 sata, broj zatvorenika u Remetincu daleko je veći od kapaciteta zatvora. Ondje je trenutno zatvoreno oko 800 zatvorenika i zatvorenica, navodi se u tekstu. O tome u kakvim su uvjetima smješteni govori i informacija da je jedno skladište nedavno adaptirano u ćeliju u kojoj je smješteno 19 zatvorenica s jednim čučavcem.

Osim nedostatka prostora, velik je problem i manjak osoblja. U Remetincu nedostaje pravosudnih policajaca, ali i medicinskih sestara. Zbog toga policajci moraju dijeliti terapije zatvorenicima, za što nisu educirani, pa dio njih odbija davati lijekove zatvorenicima, doznaje 24sata.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu