Politika & Kriminal

Što se dogodi kad u Hong Kongu pišete protiv Kine? U redakciju vam upadne 500 policajaca i krenu uhićenja

Policija je uhitila glavnog urednika lista Apple Daily i još nekoliko osoba

Cheung Kim Hung (C), CEO and Executive Director of Next Digital Ltd, is escorted by police into the Apple Daily newspaper offices in Hong Kong on June 17, 2021. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
FOTO: AFP

Oko 500 policajaca pretreslo je u Hong Kongu urede prodemokratskog lista Apple Daily, tvrdeći da su njegova izvješća kršila zakon o nacionalnoj sigurnosti, javlja u četvrtak BBC.

Policija je također uhitila glavnog urednika i još četvoricu dužnosnika lista. Također je zamrznuto 2, 3 milijuna američkih dolara imovine u vlasništvu tri tvrtke povezane s Apple Daily. List je u vlasništvu Jimmyja Laija, koji je u zatvoru zbog niza optužbi. Poznato je da je Apple Daily kritičan prema vodstvu kontinentalne Kine.

Na brifingu za novinare policija je priopćila da je od 2019. Apple Daily objavio više od 30 članaka koji pozivaju zemlje da uvedu sankcije protiv Hong Konga i kontinentalne Kine. Dodaje se da je imovina Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited i AD Internet Limited zamrznuta. Deseci istaknutih aktivista uhićeni su od uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti prošle godine.

#蘋果LIVE|國安處逾百警再搜《蘋果》大樓 5高層涉違國安法被捕 (Part 2)

#蘋果LIVE|國安處逾百警再搜《蘋果》大樓 5高層涉違國安法被捕 (Part 2)【國安處500警再搜《蘋果》大樓 5高層涉違國安法被捕 凍結3公司資產】https://bit.ly/3iMntop=============💪🏼 VIP撐《蘋果》計劃 每月$300起https://bit.ly/30DSNv1=============📣 撐學生免費睇一年《蘋果》學生申請:http://bit.ly/2PvsUuK

Posted by 香港蘋果日報 on Wednesday, June 16, 2021

Snimke pretresa

Policija je u četvrtak upala u ured Apple Daily i blokirala sve ulaze i izlaze. List je preko svoje stranice na Facebooku uživo objavio snimke pretresa. Policija je u priopćenju navela da je provela akciju pretraživanja u medijskoj tvrtki, dodajući da su imali nalog “pretražiti i zaplijeniti novinarski materijal”.

Fotografije koje je Apple Daily objavio na mreži pokazuju kako policija pregledava računala novinara. Policija je odvojeno bila u domovima glavnog urednika i izdavača te ih je uhitila. Ovo je drugi pretres koji se dogodio u prostorijama Apple Dailya u manje od godinu dana – u pretresu prošlog kolovoza uhićeno je 10 osoba, uključujući Laija i njegove sinove.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu