Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Što se dogodilo Gabby, 22-godišnjoj Amerikanki koja je misteriozno nestala na putovanju s dečkom? Izlaze detalji

FBI i policija pronašli su tijelo u Wyomingu, ali još nije potvrđeno radi li se o Gabby. Njezin dečko se vratio s putovanja kući, a sad je i on nestao

FOTO: Screenshot YouTube

Nestanak i potraga za 22-godišnjom Gabby Petito već danima su jedna od glavnih tema u američkim, ali i svjetskim medijima. Sad bi ta priča mogla imati tragičan završetak nakon što su FBI i šumska služba u nedjelju u Nacionalnom parku Grand Teton u Wyomingu pronašli tijelo za koje sumnjaju da bi mogla biti nestala Petito. Službena identifikacija još nije završena, a utvrđuje se i uzrok smrti, rekao je medijima FBI agent Charles Jones.

Obitelj ju je proglasila nestalom 11. rujna, 10 dana nakon što se njezin 23-godišnji dečko Brian Laundrie vratio u Floridu s višemjesečnog puta na koji je krenuo zajedno sa svojom djevojkom Gabby. Laundrie još nije optužen za počinjenje bilo kakvog kaznenog djela, ali je pod sumnjom. Nakon povratka odbio je razgovarati s policijom, a FBI i roditelji nestale Petito molili su i njega i njegovu obitelj da surađuju. Laundrijeva obitelj je nedavno rekla kako ga nisu vidjeli od utorka te policija trenutno intenzivno traga za njim.

Donosimo pregled događaja koji su izazvali veliku pozornost američke javnosti.

Početak puta i intervencija policije

Petito i Laundry uputili su se krajem lipnja na putovanje kombijem s jednog kraja SAD-a na drugi iz grada North Porta u Floridi. Namjera im je bila posjetiti nacionalne parkove na putu prema zapadu zemlje, a sve su dokumentirali na društvenim mrežama. Gabby Petito se, naime, pokušavala probiti kao turistička blogerica, navodi policija, a javlja CNN. Par je objavio prvi i jedini video na YouTubeu 19. kolovoza u kojem su okupljene snimke s njihovog puta. Redovito se tijekom putovanja čula sa svojom obitelji, ali ta je komunikacija prekinuta krajem kolovoza.

Policija iz Moaba, grada u saveznoj državi Uti, intervenirala je nakon dojave o svađi između Petito i Laundrieja. Policija je opisala kako se par i fizički sukobio nakon prepirke, ali da su izjavili kako su zaljubljeni i zaručeni te da ne žele nikakve probleme sa zakonom. Na policijskoj snimci Gabby je uplakana i požalila se na sve učestalije svađe s dečkom. Izrazila je i zabrinutost za svoje mentalno zdravlje.

Na preporuku policije noć su proveli odvojeno, a u izvješću dužnosnici su Petito opisali kao emotivnu i zbunjenu. “Nakon što sam razmotrio sve činjenice ne vjerujem da je situacija dosegla razine obiteljskog nasilja, nego bi to više opisao kao krizu mentalnog zdravlja”, napisao je policajac Daniel Robbins u izvješću. Zbog incidenta nitko nije priveden. Nakon što je Petito nestala policija iz Moaba objavila je snimku prijenosne kamere s prsluka policajaca.

Prekid komunikacije

Obitelj Gabby Petito rekla je kako su posljednji kontakt s njom imali posljednjeg tjedna u kolovozu i policija smatra da je tada bila u Nacionalnom parku Grand Teton u Wyomingu. Tamo je jučer FBI pronašao tijelo za koje vjeruju da je Petito.

Odvjetnik njezine obitelji Richard Stafford rekao je na pressici u četvrtak kako je obitelj posljednju poruku od Petito dobila 30. kolovoza, ali da vjeruju kako tu poruku nije napisala ona. Istaknuo je da je Petito s majkom razgovarala preko video poziva 24. kolovoza kada joj je rekla da kreću prema parku Grand Teton. Dan kasnije razmijenile su više poruka i obitelj vjeruje da su već bili u Wyomingu. Tada je Petito objavila posljednju fotografiju na društvenim mrežama, piše Reuters.

Sljedeći kontakt je bio 27. kolovoza i obitelj vjeruje da je Petito u to vrijeme još bila u nacionalnom parku Grand Teton, a posljednju poruku su primili 30. kolovoza u kojoj je pisalo “Nema signala u Yosemiteju”, i kako je rekao odvjetnik, sumnjaju da je Gabby to poslala.

Laundrie se vratio sam

Brian Laundrie se 1. rujna sam vratio u North Port, u kuću u kojoj je par zajedno živio, izvijestila je policija. Pretragom kombija, kasnije je objavljeno, pronađeni su tragovi koje policija detaljnije istražuje. Obitelj je prijavila nestanak Gabby Petito 11. rujna nakon što je nisu mogli kontaktirati.

Sve su prijavili policiji u okrugu Suffolk u New Yorku gdje žive, a nakon prijave policija iz North Porta išla je razgovarati s Laundrijem i njegovom obitelji. Oni su, pak, odbili razgovarati s policajcima i samo su ih preusmjerili na svog odvjetnika. Obitelj nestale 22-godišnjakinje molila je Laundrijeve da pomognu s istragom, a pokušali su i stupiti u kontakt s njima što su Laundrijevi odbili. I policija se pridružila zahtjevima za pomoć, a 17. rujna obitelj Briana Laudrieja pozvala je policiju u svoj dom gdje su im rekli da sina nisu vidjeli od utorka.

Frustrirani što im danima nisu rekli za nestanak Laundrieja pokrenuta je potraga za njim u okolici Floride i policija je na Twitteru naglasila da je Brian osoba od interesa, ali da ga ne terete za zločin. Objavili su kako ne provode kriminalističko istraživanje nego potragu za dvije nestale osobe. Dan kasnije su objavili da pretražuju prirodni rezervat s više planinarskih staza. U potragu se uključilo više od 50 službenika iz više lokalnih postaja, kao i FBI, a koriste pse i dronove, piše BBC. Do nedjelje nisu ništa pronašli.

Pronađeno tijelo

Istovremeno s potragom za Laundriejem u Floridi, FBI i lokalna policija pretraživali su i Nacionalni park Grand Teton. U nedjelju su pronašli tijelo za koje vjeruju da je Petito i agent Jones je izrazio sućut njezinoj obitelji. Nakon objave FBI-ja otac nestale djevojke Joseph Petito objavio je fotografiju na Twitteru. “Dotaknula je svijet”, poručio je.

Obitelj Briana Laundrieja preko svog je odvjetnika objavila izjavu. “Vijest o Gabby Petito je srcedrapajuća. Molimo se za Gabby i njezinu obitelj”. Na instagramu Gabby i Briana ostavljeno je tisuće komentara, a prosvjednici su se okupili ispred doma njegove obitelji uzvikujući “Gdje je Gabby?”

Potraga za Laundriejem se nastavlja, a kako donosi CNN sutra će biti provedena obdukcija pronađenog tijela kako bi utvrdili radi li se o Gabby Petito kao što vjeruje FBI.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu