Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Što se trenutno događa s restrikcijama zbog korone na državnim granicama? Donosimo pregled

Članice EU-a raspravljat će u srijedu o usklađivanju graničnih restrikcija

Mađarska je od danas zatvorila granice za strane državljane, a njezini građani, kada se vraćaju iz inozemstva, moraju ići u dvotjednu samoizolaciju iz koje mogu izaći nakon dva negativna testa na koronavirus. Za prelazak granice za strane državljane, pa tako i hrvatske, vrijede i neki izuzeci, o kojima smo izvijestili jutros.

Sinoć je, međutim, stigla vijest da je vlada u Budimpešti ipak djelomično olabavila stroga pravila, ali samo za građane Poljske, Češke i Slovačke. Te tri države, skupa s Mađarskom, čine Višegradsku skupinu (V4), koja često, na razini Europske unije, nastupa zajednički, s koordiniranim stavovima.

U isto vrijeme, pojavila se i informacija da će članice EU-a ovaj tjedan raspravljati o usklađivanju restrikcija za putovanja na razini Europske unije. To je inicirala Njemačka, koja trenutno predsjeda EU-om.

Što je dogovoreno za V4?

Uoči stupanja na snagu novih ograničenja na granicama Mađarske, kasno u ponedjeljak objavljeno je da će dopustiti turistima iz Poljske, Češke i Slovačke ulazak u zemlju uz negativan test na koronavirus koji nije stariji od pet dana.

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je u ponedjeljak na Bledu s češkim kolegom Andrejem Babišem. Dogovorili su da će češki turisti, koji su već rezervirali odmor u Mađarskoj u rujnu, moći ući u zemlju s negativnim testom. Iznimka je naknadno proširena i na Poljsku i Slovačku.

Hoće li ubaciti i Hrvatsku?

Iznimka za građane skupine V4 najavljena je nakon sastanka Orbana i Babiša. S mađarskim premijerom jučer je na Bledu razgovorao i hrvatski premijer Andrej Plenković. U izvještajima medija, međutim, nakon tog susreta nije bilo spomena da bi Mađarska mogla pravila ublažiti i za Hrvatsku.

Telegram je jutros pitao Ministarstvo vanjskih i europskih poslova traju li možda razgovori s mađarskom stranom da se iznimka, kakva vrijedi za Poljsku, Češku i Slovačku, proširi i na Hrvatsku. O toj mogućnosti pitali smo i mađarsku Vladu. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Za što lobiraju Banski dvori?

Vlada pokušava uvjeriti države, koje su nas zbog pogoršanja epidemiološke situacije stavile na ‘crvene liste’, da revidiraju svoje odluke i to na način da na ‘crvenim listama’ zadrže samo pojedine županije. To je, podsjetimo, učinila Njemačka, koja je na popis rizičnih područja u kolovozu stavila Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju.

O toj ‘županijskoj diferencijaciji’ premijer Plenković jučer je razgovarao sa slovenskim kolegom Janezom Janšom. I ministar Gordan Grlić Radman potvrdio je da “sa svim državama razgovaramo da se Hrvatska regionalno diferencira” jer “nisu žarišta svugdje ista”.

Kakve su šanse takvog pristupa?

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je i ranije govorila o takvom pristupu. Prije dva tjedna kazala je da postoje kontakti s kolegama u Austriji i Sloveniji te da Hrvatska redovito prikazuje kakva je situacija po županijama. “Nadamo se da bi neke županije mogle biti izuzete iz toga, pogotovo kad pogledate Istru primjerice”, izjavila je tada Brnjac.

Dosad, međutim, nije bilo pomaka. Austrijski ministar Alexander Schallenberg pojasnio je u intervjuu za Večernji list zašto Austrija u slučaju Hrvatske nije primijenila regionalni pristup, a za neke druge države jest.

Zaključili su, kazao je, da to “ne bi imalo smisla”. “Austrijski turisti su mobilni, odnosno najčešće putuju automobilom, u nekim slučajevima i brodom, te ne ostaju na jednom mjestu”, objasnio je ministar za Večernji. U Beču su, dakle, procijenili da ne postoji jamstvo da je neki turist ljetovao doista u županiji koja ima bolju zdravstvenu situaciju, a da se nije kretao i okolo, po područjima gdje se zaraza brže širi. I da je zato sigurnije da cijela zemlja bude u crvenom.

Što se događa u Bruxellesu?

Njemačka, trenutno predsjedateljica EU-a, želi da zemlje članice usklade ograničenja za putovanja, koja uvode zbog porasta broja slučajeva zaraze. O njemačkom prijedlogu, potvrđeno je Telegramu iz izvora u Bruxellesu, veleposlanici država članica raspravljat će na sastanku u srijedu.

“Njemačka inzistira da se ta pravila ujednače”, kaže diplomatski izvor. Agencija France Presse (AFP) i nekoliko drugih europskih medija, poput Financial Timesa, izvijestili su o njemačkom prijedlogu koji predviđa bolju prekograničnu koordinaciju. Među ostalim, da države pri odlučivanju koriste isti set podataka, da usklade kriterije za kategorizaciju rizičnih zona ili da, primjerice, dogovore zajednička pravila za karantenu, negativne testove itd.

Sada su na snazi vrlo raznolika pravila, koja svaka država donosi za sebe. Pa se tako karantena kreće od deset dana do dva tjedna, dok – primjerice – negativan test kao dokaz da osoba nije zaražena negdje ne smije biti stariji od 72 sata, a u Mađarskoj, kao što smo vidjeli, pet dana, ali za državljane samo triju članica EU-a.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više