Što se zbiva na Filozofskom koji trese jedna od gorih kriza u povijesti? Suspendirana dekanica govori za Telegram

Kaže kako je ponosna na sve što je njena Uprava učinila za Filozofski fakultet u posljednje, nepune tri godine

ZADNJA IZMJENA: srp 9, 2020
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Nakon što je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras danas suspendirao dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović Štetić, i to zbog “ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu i na njemu utemeljenih odluka”, reagirala je suspendirana dekanica. Kaže kako je njenom suspenzijom rektor Boras preuzeo odgovornost za destabilizaciju Filozofskog fakulteta, a time i Sveučilišta u cjelini. Vlahović Štetić kaže i da će Boras morati nositi s posljedicama.

Osvrće se i na povod njenoj suspenziji, pravomoćnu presuda Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je pravomoćno osuđena za mobing nad zaposlenikom Fakulteta, moćnim Borasovim prorektorom Antom Čovićem. “Što se povoda za suspenziju tiče, voljela bih da mi hrvatsko pravosuđe razložno objasni kako dekanica jednog fakulteta može mobingirati prorektora koji je ujedno najmoćniji čovjek na Sveučilištu”, kaže Vlahović Štetić u izjavi za Telegram.

Razmišlja se o izdvajanju sa Sveučilišta

Dodaje kako je ponosna na sve što je njena Uprava učinila za Filozofski fakultet u posljednje, nepune tri godine. “Učinili bismo i više da nismo radili u tako nepovoljnim okolnostima”, zaključuje. 24sata neslužbeno, pak, s Filozofskog od članova smijenjene uprave doznaje kako je ovo “početak raspada fakulteta”. “No neće na ovome ostati. Krećemo u izdvajanje fakulteta iz Sveučilišta”, neslužbeno poručuju. Kolege iz 24 sata doznaju da o tom potezu razmišlja još jedan veliki zagrebački fakultet.

Na suspenziju dekanice i cijele njene uprave, odnosno svih prodekana, promptno je reagirao i Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Studenti kažu da su zgroženi i revoltirani “ovom krajnje nedemokratskom i autokratskom odlukom rektora Borasa”.

Studenti: ‘Nismo stoka!’

Tvrde kako je Boras ovim potezom “ponovno, ali ovaj put na najotvoreniji i najbesramniji način pogazio sva demokratska prava jedne sveučilišne sastavnice koja nije uvijek plesala kako je on svirao”. Kažu i kako je cijela stvar još “gora i besramnija” jer je Boras za vršitelja dužnosti dekana “oktroirao svog prorektora Šimpragu koji uopće ni nije nastavnik Filozofskog fakulteta”. Smatraju da je rektor tim potezom na novu razinu doveo ponižavanje njihove institucije, kao i svih studenata i nastavnika.

Još se jednom osvrću na Borasovog prorektora Miljenka Šimpragu, profesora inicijalno s Veterinarskog fakulteta, kako stoji na stranicama Sveučilišta. “Ne znamo je li slučajno to što nam je za v.d.-a nametnut veterinar ili nam je to namjerna poruka da smo stoka, no kako bilo, rektoru Borasu i njegovima pokazat ćemo da nismo stoka, ni krupnog, ni sitnog zuba”, zaključuje Studentski zbor.

Interesantno, Veterinarski fakultet danas je dao priopćenje u kojem se ograđuju od Šimprage kao njihovog zaposlenika. “Želimo Vas obavijestiti da se ograđujemo od imenovanja prorektora Miljenka Šimprage budući da on trenutačno nije zaposlenik Veterinarskoga fakulteta te su svi njegovi postupci i dužnosti u nadležnosti Rektorata Sveučilišta u Zagrebu”, stoji u priopćenju Veterine.

Tko je Čović?

Podsjećamo, jutros je stigla vijest o pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu kojom je dekanica Vlahović Štetić osuđena za mobing nad, sada već bivšim, zaposlenikom Filozofskog, Borasovim prorektorom Antom Čovićem. Telegram je već opširno pisao o prorektoru Čoviću, ključnom Borasovom suradniku.

Čović je Tuđmanov bivši ministar obrazovanja i čovjek koji je osnivao Hrvatske studije. Jedan je od najmoćnijih ljudi na Sveučilištu; pritom se ne libi tužiti medije ni ljude koji mu se na bilo koji način suprotstave. Njegovu sposobnost stvaranja moćnih veza neki od njegovih suradnika još su ranije za Telegram opisali kao izniman “talent u mrežarstvu”.

Ocrnjen zbog dekanice

U pravomoćnoj se presudi navodi da je Vlahović Štetić, između ostaloga, Čovića uznemiravala na radnome mjestu i zbog teksta koji je 2017. objavljen na portalu srednja.hr. Sud je, naime, potvrdio kao utemeljene Čovićeve optužbe da je dekanica novinaru Duji Kovačeviću dala netočne podatke o projektu studija integrativne bioetike koji je pokrenuo Čović. Osim toga, Županijski sud je utvrdio da je Vlahović Štetić uznemiravala Čovića i zbog postupka kojeg je pokrenula pred Etičkim povjerenstvom Filozofskog, a u sklopu kojeg su se razmatrali uvjeti Čovićeva izbora za redovnog profesora.

Sud je utvrdio više kršenja propisa na štetu Čovića te da je Vlahović Štetić odmah nakon stupanja na dužnost dekanice u studenom 2017. pa sve do prestanka Čovićevog radnog odnosa na Filozofskom u studenom 2018., “više puta svojim radnjama dovela do toga da je tužitelj (op.a. Čović) profesionalno ocrnjen u medijima, stručnoj javnosti i na radnom mjestu”.

Dora Kršul
Telegram autor
388 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program