Politika & Kriminal

Što se zbiva u HSS-u nakon potopa na izborima: Beljaka je, kao, iz stranke isključilo tijelo koje ne postoji

Proučili smo Statut HSS-a - Glavni odbor ne može nikoga izbaciti iz stranke, pa tako ni predsjednika

Kako se u cijeloj priči u kojoj se tek nakon žalbe (koja ne postoji) na odluku o isključenju (koja ne postoji) Časnog suda (koji o tome nije raspravljao) nakon provedenog postupka (koji ne postoji) u sve odjednom upleo Glavni odbor (koji, legalno, također vjerojatno ne postoji) - ozbiljan je misterij.

Koliko je, uopće, još uvijek živa Hrvatska seljačka stranka nakon izbornog debakla u okviru Restart koalicije pitanje je koje je itekako legitimno postaviti. Jer, loš rezultat na izborima i pad na samo dva saborska zastupnika (dakle, bez mogućnosti za samostalni klub u parlamentu) djeluju prilično poražavajuće.

Ni brojke s posljednjih anketa ne daju veseliju sliku za (preostale) simpatizere HSS-a, ova stranka je živa taman koliko i, recimo, dva HNS-a. HSS, naime, po posljednjem Crobarometru podržava 1,3, a HNS 0,6 posto ispitanika. Dakle, nije dobro.

HDZ odlučuje

Ako nije baš pretjerano živa, Hrvatska seljačka stranka je, međutim, posljednjih dana izrazito živahna, štoviše, moglo bi se slobodno reći i – čudesno živahna. Tamo se, naime, još odavno prije izbornog poraza vodi žestoka borba za vlast između grupacije koju predvodi predsjednik stranke Krešo Beljak i njegovi oponenti, među kojima se ističe gradonačelnica Orahovice i bivša saborska zastupnica Ana-Marija Petin.

Stvar je eskalirala kad je postalo jasno da Beljak neće stopama Davora Bernardića u SDP-u dati ostavku zbog izbornog debakla, nego je 30. srpnja ponovno izabran za predsjednika. Grupacija oko Petin spori legalnost te izborne skupštine zbog koje se žalila Ministarstvu uprave i tako se sad o sudbini stranke koja je često bila najžešća oporba HDZ-u u prošlom mandatu čeka pravorijek ministarstva kojeg vodi – HDZ.

Kako su stvari postale čudesne

No, stvari su postale doista čudesne tek prije nekoliko dana. Naime, ekipa iz starog Glavnog odbora, onog prije srpanjske skupštine održala je telefonsku sjednicu i iz stranke izbacila – Krešu Beljaka. Jedno pitanje je koliko je uopće legalno da – prije (eventualnog) poništavanja srpanjskih izbora u HSS-u – stari Glavni odbor uopće donosi odluke.

Čudesa, međutim, tek počinju – Glavni odbor HSS-a po stranačkom Statutu ne može nikog izbaciti iz stranke. Tu ovlast ovo tijelo jednostavno – nema. Još jednom – Glavni odbor HSS-a (ako i zamislimo da je ovaj saziv legalan) ne može izbaciti iz stranke niti jednog njenog člana, a kamoli predsjednika stranke.

Beljak protiv Beljaka?

Član HSS-a, po Statutu te stranke (članak 12.), može biti isključen po provedenom Postupku o odgovornosti člana. Taj postupak vodi Časni sud HSS-a (članak 42.). Ako se, po provedenom postupku, utvrdi da člana treba isključiti, na takvu odluku Časnog suda se isključeni član može i žaliti.

Tek kad na dnevni red dođe žalba, u priču se uključuje Glavni odbor stranke koji o njoj onda donosi konačnu odluku (članak 50.). Protiv Kreše Beljaka, međutim, nije se vodio nikakav postupak. Časni sud nije odlučivao o stegovnoj mjeri protiv predsjednika stranke, a sam Beljak se, jasno, nije ni žalio na tu odluku.

Ne postoji

Kako se u cijeloj priči u kojoj se tek nakon žalbe (koja ne postoji) na odluku o isključenju (koja ne postoji) Časnog suda (koji o tome nije raspravljao) nakon provedenog postupka (koji ne postoji) u sve odjednom upleo Glavni odbor (koji, legalno, također vjerojatno ne postoji) – ozbiljan je misterij. Koji smo pokušali razriješiti s Ana-Marijom Petin pitajući je da nam objasni koja je statutarna osnova isključenja Kreše Beljaka, no do završetka ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Postoji, doduše, i još jedna mogućnost za isključenje člana HSS-a iz stranke. Po članku 21. Statuta HSS-a, naime, predsjednik stranke može predložiti žurno isključenje bilo kojeg člana HSS-a. Da bi se ta odluka donijela, za nju moraju glasati svi članovi Predsjedništva.

Glavni urednik

Krešo Beljak, naravno, nije predložio svoje isključenje iz HSS-a. Predsjedništvo o tome nije odlučivalo, a i da jest, da bi Beljak bio izbačen – za to bi i on sam morao dati glas.

Na kraju ove čudesne priče, valja naglasiti da Glavni odbor HSS-a ipak ima neku ovlast kad su u pitanju imenovanja i razrješenja – ovo tijelo, naime, imenuje i razrješava glavnog urednika stranačkog glasila. U kojem se, sva je prilika, jedno duže vrijeme neće moći pisati o uspjesima HSS-a.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu