Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Što stoji iza Putinova iznenadnog posjeta razorenom Mariupolju

CNN-ovi analitičari pokušali su razjasniti Putinove motive

In this grab taken from video released by Russian broadcaster VGTRK as POOL on March 19, 2023, shows Russia's Vladimir Putin (L) driving with Deputy Prime Minister Marat Khusnullin as he visits the Ukranian city of Mariupol late March 18, 2023. - Russian President Vladimir Putin made a surprise trip to Mariupol, the Kremlin said, his first visit to territory captured from Ukraine since the start of Moscow's offensive. Just hours after Putin visited Crimea to mark the ninth anniversary of the peninsula's annexation, video distributed by the Kremlin showed him landing by helicopter in Mariupol, the port city that Moscow captured after a long siege last spring. (Photo by various sources / AFP)
FOTO: AFP

Vladimir Putin jučer je kasno navečer posjetio okupirani ukrajinski Mariupolj. Po razrušenom gradu noću se vozio autom, a zatim se sastao s građanima u novom kompleksu zgrada koje je Rusija izgradila. Oni su, javljaju ruski mediji, “bili iznenađeni posjetom”, no to mnogi komentatori osporavaju.

Putinova posjeta Mariupolju dogodila se gotovo deset mjeseci nakon što je Rusija objavila da je “oslobodila tamošnju čeličanu Azovstal”. Bilo je to zadnje uporište ukrajinskih boraca u gradu razorenom u silovitim borbama.

Postavlja se pitanje i zašto je Putin toliko čekao na ovaj posjet. Zauzimanje Mariupolja i dalje je najveći uspjeh Rusije u ovom ratu, jedini je veliki grad koji su osvojili i koji još uvijek drže. Iz Hersona su se, podsjetimo, u studenom morali povući.

Zašto je čekao sve do sada?

CNN u svojoj analizi odgovara kako bi pitanje sigurnosti moglo biti dio razloga zašto Putin nije dolazio ranije. On je ovog mjeseca otkazao čak i posjet tvornici tenkova na jugu Rusije, zbog sigurnosnih razloga.

Moguće je, dodaju, i da je grad bio uništen toliko da im je trebalo sve ovo vrijeme kako bi izgradili bilo kakav kompleks koji bi bio prihvatljiv za Putinov dolazak, snimanje i fotografiranje. I unatoč, tome su sve fotografije napravljene noću.

Pokazuje građanima da je on šef?

Putinove posjete, prvo Krimu a potom i Mariupolju, događaju se nakon što je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za njegovim uhićenjem zbog ratnih zločina u Ukrajini. Možda je, dodaje CNN, upravo to ponukalo Putina da izađe na teren.

“Posjet mu je omogućio priliku s malo rizika, da pokaže svijetu da nije zatvoren u Kremlju, kao i da ruskom narodu pokaže znak da je on glavni, da je mlađahan i dovoljno izdržljiv da se vozi gradom te da se fokusira na izgradnju i integraciju okupiranih ukrainskih teritorija u Rusiju”, zaključuju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više