Politika & Kriminal

Što za Hrvatsku znači pravomoćna presuda u aferi Ina-Mol? Pravni i naftni stručnjaci analiziraju na Telegramu

Profesor Dekanić smatra da Inu više ne možemo vratiti na staro, kakva je bila kada ju je Sanader za mito prepustio MOL-u

Pravomoćno je, dakle, još jednom utvrđeno da je bivši premijer Ivo Sanader u zamjenu za 10 milijuna eura mita omogućio mađarskom MOL-u da neovisno u vlasničkom udjelu dobije prevladavajući utjecaj u Ini. Vrhovni sud RH potvrdio je presudu Županijskog suda u Zagrebu i kaznio Sanadera s još šest godina zatvora, dok je predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi osuđen na dvije godine zatvora. Od dogovorenih deset milijuna, preko posrednika je Sanaderu uplaćeno pet milijuna eura mita, kaže sud.

Što sada? Sanader je već u zatvoru i ova će se kazna pribrojati onima za aferu Planinska (6 godina) i aferu Fimi media (7 godina). Sada je dobio još 6 godina zatvora. No, u zatvoru neće moći provesti ukupno više od 15 godina. Može tražiti i uvjetni otpust. No, ta računica je za neku drugu priliku.

Pravni stručnjaci: ‘Još nije gotovo’

Pravni stručnjaci s kojima smo nakon jučerašnje presude razgovarali kažu kako se u ovom trenutku, bez obzira što je Vrhovni sud RH donio svoj pravorijek, ne smije zaboraviti da Sanader ima mogućnost podnijeti ustavnu tužbu. Podsjećaju da je Ustavni sud već jednom, u srpnju 2015., srušio pravomoćnu presudu Sanaderu i Hernadiju.

Ustavni suci zaključili su tada kako je sudsko vijeće, koje je tijekom prvog procesa vodio sudac Ivan Turudić, izašlo iz okvira kaznenog sudovanja. Naime, u presudi je bilo ocijenjeno da je izmjena međudioničarskog ugovora za koju je Sanader od Hernadija dobio mito bila štetna za Republiku Hrvatsku. To, naveo je tada Ustavni sud, nije smjelo stajati u presudi, jer jednostavno nije bilo utvrđeno.

Uz to, Ustavni sud je tada zaključio kako u prvoj presudi nije bilo dovoljno dobro objašnjeno zašto je Sanader kao predsjednik Vlade imao status službene osobe. Naime, to svojstvo službene osobe bitno je utvrditi kada se raspliće korupcija.

Zašto su nam Mađari tako bitni?

Sada je citiran i detalj koji potvrđuje kako je Sanader taj svoj službeni premijerski položaj, odnosno njegov autoritet, koristio. Naime, jednom je prilikom Branku Radoševiću, tadašnjem direktoru Plinacroa, tijekom pregovora s MOL-om rekao: “Malo olabavi jer su nam Mađari važni”.

U svakom slučaju, u novoj presudi i Županijski i Vrhovni sud RH vodili su računa o svemu što je Ustavni sud ranije napisao rušeći prvu pravomoćnu presudu. Ipak, pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu kako nije isključeno da će Sanader i ovoga puta podnijeti ustavnu tužbu, te se na kraju opet može dogoditi da presuda padne.

Podsjećaju i da nakon Ustavnog suda bivši premijer ima mogućnost podnijeti i tužbu protiv Hrvatske Europskom sudu za ljudska prava što je već učinio u slučaju Planinska.

A što kažu naftni stručnjaci?

Profesor Igor Dekanić, s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, također upozorava da se tek mora vidjeti kako će završiti pravosudni rasplet afere Ina-MOL. Za Telegram je ipak pristao sa svog stručnog stajališta komentirati ovu pravomoćnu presudu, te ono što bi Hrvatska nakon nje mogla učiniti. Na početku ukazuje na činjenicu da je od trenutka kada je MOL preuzeo upravljačka prava u Ini proizvodnja nafte u Hrvatskoj skoro stala.

“Trenutno proizvodimo svega pet posto naših potreba. I proizvodnja plina ispod je jedne trećine potreba Hrvatske. Tako je MOL konsolidirao Inu”, ogorčen je profesor Dekanić, te dodaje kako je vrijeme koje je prošlo učinilo svoje i to u negativnom smislu za Hrvatsku.

“Što god da Hrvatska napravi, a pri tome mislim na pokušaj otkupa Ine od MOL-a, neće nas moći vratiti na staro. Pravnici mogu pokušati tražiti i raskid tog ugovora ili kompenzaciju, no realno gledajući Hrvatska teško može učiniti bilo što ugodno za čuti hrvatskoj javnosti i realno za stvarne odnose”, smatra prof. Dekanić.

Može li se Hrvatska izvući?

U svojoj pomalo pesimističnoj analizi profesor ipak nudi jedno konkretno i povoljno rješenje. “Po mom mišljenju sada bi najlukavije bilo da Hrvatska, kada je već angažirala konzultantsku kuću Lazard za procjenu vrijednosti Ine, prepusti toj velikoj investicijskoj kompaniji upravljanje svojim dijelom u Ini. Oni bi zajedno s MOL-om mogli nastaviti raditi u ime i za račun Republike Hrvatske.

Za očekivati je da će Mađarska i MOL drugačije razgovarati s jednom američkom kompanijom koja je radila i za saudijski Aramco, nego s predstavnicima Hrvatske. S druge strane u današnjim okolnostima europske energetike koja želi zaboraviti naftu i plin, a neće moći, Hrvatskoj bi doista bilo najpametnije to učiniti”, zaključuje profesor Igor Dekanić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu