Politika & Kriminal

Stožer: imamo 176 novozaraženih, to je rast od 35 posto

Markotić: 'Imamo delta ljeto'

FOTO: Screenshot N1

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je od 11 sati održao redovnu konferenciju za medije na kojoj je govorio o stanju s koronavirusom. Nedugo prije toga mediji su objavili mjere za Jadran koje su procurile, a one su danas predstavljene na Stožeru. Osim toga, prije pressice nisu objavljeni najnoviji podaci o zaraženima, pa ih je na početku pročitao Vili Beroš.

Rekao je kako danas imamo 176 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus. Imamo 17 bolesnika na respiratoru, a u zadnja 24 sata nije preminula nijedna osoba. Potom je iznio podatke o cijepljenju, a na to se nadovezao Krunoslav Capak. Capak je rekao kako imamo 35 posto više slučajeva nego prošli tjedan. Incidencija nam je 39,8, najniža u Istri, a najviša u Zadarskoj županiji.

Po incidenciji u EU smo na desetom mjestu, a po smrtnosti na 20. mjestu ljestvice zemalja EU. Udio pozitivnih među testiranima nam je 4,5 posto. Nakon njega je ponovno progovorio Beroš koji je rekao kako je zaključio da “smo dugo zajedno” i da 17 mjeseci komuniciramo ove teme te da su poruke slične.

Beroš: ‘Ponavljanje je majka znanja’

Rekao je da će svejedno neke poruke ponoviti jer je ponavljanje majka znanja pa dodao kako se ranije upozoravalo na nove sojeve, ali i da su prognoze za daljnji razvoj situacije nezahvalne. Ipak, kaže da su nepridržavanje mjera i necijepljenje siguran put u crveno, prekid sezone i ugrozu zdravstvenog stanja.

“Nama kao društvu to ne treba, odgovore imamo, cijepljenje, mjere. Pravo vrijeme za odgovor je sada, kada porast broja novozaraženih nije velik”, rekao je. Kaže kako je jučer iznesen podatak da smo u turističkoj konkurenciji zemlja s najboljom epidemiološkom situacijom pa dodao da je to “trenutno tako”, ali da se može promijeniti. “Virus je i dalje oko nas, opreza nikad dosta”, dodao je.

“Razmislimo još jednom o cijepljenju, da ne vjerujemo pisanju kojekakvih medija i proroka, porukama koje nisu stručno ni znanstveno utemeljene. Morate uzeti u obzir koliki je znanstveni potencijal i kolika su sredstva uložena u istraživanje cjepiva. U konačnici, cjepivo je tu”, rekao je pa dodao da su Vlada i Stožer napravili sve da odgovore na ovaj globalni izazov. “Mi svoje radimo, ali loptica je sada na građanima, svi moramo uprijeti”, zaključio je.

Markotić: ‘Imamo delta ljeto’

Sljedeća je govorila Alemka Markotić koja je poručila da imamo delta ljeto. “Delta varijanta preuzima, sada oko 70 posto svih inficiranih u Europi su delta soj. Vjerojatno je to i više. Oko 20 posto je alfa varijanta, a ostale koje su poznate imaju po jedan posto svaka”, rekla je. Dodala je da su sada uglavnom zaraženi mlađi koji putuju.”Treba ubrzati davanje druge doze jer je jasno da samo jedna ne daje visoku zaštitu, iako je istaknuto da velik broj putnika putuje iako je cijepljen samo jednom dozom”, dodala je.

Ispričala je kako su postotci inficiranih različiti po zemljama. Iznijela je detalje sa sastanka epidemiologa na EU razini pa ispričala kakve će mjere nastaviti druge zemlje i što rade po pitanju cijepljenja. Navela je da primjerice Njemačka ne planira otvarati noćne klubove, dok će se nastavnike i učitelje poticati na cijepljenje, a ako se ne cijepe poticati da nose FFP2 maske na nastavi.

“Vrlo je vjerojatno da će danas i Moderna dobiti dozvolu za cijepljenje djece starije od 12. Veliki su napori, upozorava se da je važno da se svi cijepe, ali i da oni koji su cijepljeni, a stariji su, paze da ne dolaze u rizične situacije. Jednostavno svi mi, ako ćemo voziti auto moramo dobiti vozačku ali to nam ne daje mogućnost da vozimo nekontrolirano. Isto je s cijepljenjem, i oni cijepljeni moraju imati određenu odgovornost”, rekla je.

Božinović predstavio mjere za Jadran

Ministar Božinović je potom rekao kako je donesena odluka o mjerama za županije na Jadranu. Ispričao je kako na javnim okupljanjima može biti najviše 50 osoba, dok se s covid-potvrdama može okupiti do 1000 osoba. Moguće je i okupljanje više osoba s covid potvrdom, ali uz odobrenje Nacionalnog stožera i to ako se ispuni nekoliko uvjeta.

Rekao je kako javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati do ponoći, dok je sve drugo uključujući svadbe dopušteno uz mjere, ako na svečanosti nije više od 15 osoba. Više od toga je moguće uz covid-potvrde. U barovima smije biti najviše 1000 gostiju. Sportska natjecanja se mogu održavati uz gledatelje samo uz covid-potvrde ako je više od 100 osoba.

Organizatori moraju događaje najaviti najkasnije sedam dana prije održavanja lokalnom stožeru i tražiti suglasnost. Stožer ima dva dana za odluku i dostavu županijskom stožeru. Ako se ne usuglase, stvar rješava Nacionalni stožer. Mjere su na snazi do 15. kolovoza.

Nova odluka o granicama

Božinović je rekao i kako su na snazi nove mjere za granice. “Potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti ne smiju biti starije od 270 dana, a ne 210 kao do sada”, rekao je. Kaže kako će sada postojati dvije kategorije zemalja, a ovisno o tome iz koje je kategorije putnik omogućit će mu se ulazak u zemlju pod određenim uvjetima.

“Što se tiče popisa država za dolazak s posebnim mjerama, od sada će biti dvije kategorije. Ovisno o tome u kojoj je kategoriji država, za prvu kategoriju će trebati negativan PCR ne stariji od 48 sati i nužna mjera izolacije od 14 dana, tu situaciju sada imamo sa Zanzibarom. Za drugu kategoriju negativan PCR ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski ne stariji od 48 sati, neovisno o cijepnom statusu i preboljenju. To ćemo imati za Rusiju, Veliku Britaniju i Cipar od 26. srpnja”, rekao je.

Je li realno da se nakon sezone ukinu sve mjere?

Novinari su pitali je li realno da se nakon sezone ukinu sve mjere? Božinović je rekao da sva okupljanja moraju biti regulirana i da će se tražiti covid potvrde. “Može se napraviti okvir za okupljanje više ljudi, a ta je suglasnost na Stožeru. Bitno je, osim ljetnih radosti, cijeli Jadran pleše na granici između narančaste i crvene boje na karti ECDC-ja”, rekao je.

“Prepoznati smo kao država koja ni u jednom trenutku nije gubila kontrolu nad epidemijom, ali i čiji pristup vođenju krize nikada nije izgubio doticaj s realnim životom, potrebama i mogućnostima prilagodbe na te mjere. Zato nam između ostaloga dolaze turisti i prema našim informacijama lakše prihvaćaju naše ciljane mjere i osjećaju se tu sigurno”, rekao je.

Govoreći o cjepivu dodao je da je naša Vlada nama osigurala više cjepiva nego što ima cijela Afrika. Novinarka je pitala možemo li mi očekivati ukidanje svih mjera ako uspije britanski eksperiment. On kaže da bi to bila dobra vijest za cijeli svijet pa kaže da mi nemamo jedan od elementarnih uvjeta koji Britanci imaju, a to je visoka stopa procijepljenosti.

Hoće li biti cijepljenja trećom dozom?

Novinari su pitali i zna li se jesu li preminuli cijepljeni u KB Dubrava umrli od koronavirusa ili s koronavirusom. Capak kaže da je razgovarao o analizi takvih podataka u cijeloj Hrvatskoj. “To još nismo spremni objaviti”, rekao je. Kaže kako će tek ove godine biti objavljeni podaci za prošlu godinu pa upozorava da to nije ništa neobično. “Čim završimo analizu objavit ćemo je”, zaključio je.

“Vrlo je vjerojatno da će se cijepiti trećom dozom”, rekao je pa dodao da neke zemlje to već rade, ali u specifičnim uvjetima. Neke zemlje daju treću dozu gdje su prve dvije bile kinesko cjepivo. “Kada ćemo početi s trećom dozom, nitko zasad ne zna”, dodao je. Ponavlja kako će se vrlo vjerojatno ići s time, ali još se ne zna kada.

Nadovezala se Markotić koja je rekla da za sada još nema razloga da se u ovom trenutku kreće s trećom dozom. Božinović je pojašnjavao još detalja o mjerama. “Ljudi putuju po svijetu, mi uglavnom ostajemo ovdje, dolazi nam naša dijaspora”, pojašnjavao je između ostaloga.

Što s cijepljenjem u ljekarnama?

“Prilagođavamo se novim izazovima, ali ne želimo da to bude ad hoc rješenje, surađujemo s Hrvatskom liječničkom komorom. Očekujemo da oni definiraj lijekove i timove. Još jedan izazov je implementacija informatičkog rješenja, što će biti brzo gotovo”, rekao je Beroš, a nastavio Capak.

“Inače se već cijepilo u ljekarnama protiv gripe, ali su to radili liječnici jer ljekarnici nisu navedeni kao cjepitelji. Oni to nisu imali u kurikulumu u obrazovanju, ali je to prije dvije godine promijenjeno pa će to imati”, rekao je. Kaže da treba omogućiti upis cijepljene osobe u Cezih i osigurati prostorne i tehničke uvjete, pod nadzorom liječnika. “Ljekarnici će proći tečaj cijepljenja i bit će educirani. Cijepljeno je jako jednostavno, ali ono iza toga zahtijeva edukaciju, za slučajeva kada osoba razvije reakciju”, kazao je.

Novinari su pitali kolika je 14-dnevna incidencija na Jadranu, a Božinović je na to rekao da smo blizu crvenom. “Hajmo se nada da ćemo tu situaciju uspjeti držati pod kontrolom. Tu smo, na granici”, rekao je. Medije je zanimalo i što s proslavom Oluje, hoće li trebati covid-potvrde. Capak je rekao kako postoji radna skupina koja razgovara ili o potvrdama ili o klasičnim mjerama, a razmatra se i broj sudionika. “Ili će biti 1000 ili će se tražiti posebno odobrenje ako bude trebalo više. Ako budu bile klasične mjere, bit će to razmak i ograničenje broja ljudi”, rekao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu