Politika & Kriminal

Stožer: Imamo rast zaraženih od 45 posto, Beroš kaže da se spreman cijepiti AstraZenecom

Stožer objavljuje novosti o pandemiji i cijepljenju

FOTO: N1

Malo nakon 11 sati počela je konferencija za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite. Očekuje se da će članovi Stožera komentirati nastavak trenda rasta broja novozaraženih, kojih je u Hrvatskoj više od tisuću već treći dan za redom. Kako su mediji već doznali, odgovornost za uvođenje novih mjera bit će prebačena na lokalne stožere, o čemi bi više detalja trebali doznati na današnjoj presici. Očekuje se i osvrt članova Stožera na ekspertizu EMA-e koja je jučer objavila kako je cjepivo AstraZenece sigurno za upotrebu.

Malo prije početka konferencije objavljeno je da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata registrirano 1.112 novih slučajeva zaraze. Time je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 6.426. Među njima je 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 80 pacijenata. Preminulo je 17 osoba.

Danas 17 posto pozitivnih

Više o novozaraženima i drugim detaljima vezanim za kretanje epidemije rekla je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva. „Danas je 389. dan od pojave koronavirusa u RH. U posljednja 24 sata testirano je 6.553 osobe, postotak pozitivnih je 17 posto”, kazala je. “Imamo 17 preminulih, ukupno je to 5.743. Prosječna dob je 76,6 godina. Najmlađa preminula osoba imala je 56 godina”; dodala je liječnica.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak stavio je podatke iz Hrvatske u međunarodni okvir. „Prije tjedna dana imali smo 823 novooboljela, a tjedna prije 590 novih. U ovom tjednu, prvih pet dana, imamo porast od 45 posto u odnosu na prošli tjedan. Incidencija je 248,5. Po stopi smrtnosti na milijun stanovnika mi smo na 19. mjestu u EU. Današnji udio pozitivnih je 17 posto, a u proteklih sedam dana je 13,2 posto”, kazao je Capak.

Raste broj zaraženih i hospitaliziranih u Europi

Šefica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić, dala je informacija sa sastanaka Europske znanstvene platforme za Covid. “Bilježi se pojačan porast broja oboljelih, i broja hospitaliziranih, kao i brzo punjenje jedinica za intenzivno liječenje. Dominaciju preuzima britanski soj, ponegdje je preko 80 posto raširen u populaciji. Nove informacije vezane su i uz južnoafričku varijantu koja bilježi porast i širenje ne samo u određenim žarištima, nego i lokalno”, rekla je.

EMA je potvrdila da zasad, prema relevantnim podacima, nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom, prenijela je Markotić. “Pratit će se poremećaje, istaknuta je potreba ne samo praćenja te vrste, nego i određena istraživanja. Još uvijek je nejasno koji su mehanizmi odgovorni za povećani broj tromboza kod Covid bolesti”, kazala je. “Rizik od nuspojava je puno manji nego korist i opasnost od Covida, to je generalni zaključak”, dodala je Markotić.

Dosljednije sankcioniranje

Novinari su pitali o odluci da se mjere donose na županijskoj razini. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da smo dugo odolijevali negativnim trendovima u susjedstvu i šire. “Ciklus koji je krenuo prelijeva se i u hrvatsku. Sudeći po iskustvima iz okruženja, osnaženo podacima o testiranju, i u RH počinje dominacija novih sojeva zaraznijih od prethodnih. Stožer je zbog turističke sezone donio upute kojim se od lokalnih stožera traži da pojačaju nadzor pridržavanja mjera, što uključuje i dosljednije sankcioniranje”, najavio je ministar.

Odgovarajući na pitanje o broju naplaćenih kazni od otvaranja terasa, ministar Božinović rekao je da nema precizan podatak. “Mislim da sam vidio popis od 30 i nešto subjekata iz ugostiteljstva. To je popis iz svih inspektorata i policije. Sigurno je da oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju jer to nema logike. S jedne strane dobivaš naknadu od države, s druge strane se ne pridržavaš elemenatarnih epidemioloških mjera”, kazao je.

EMA istražuje je li AstraZeneca opasnija za mlađe žene

Novinari su Capak pitali je li cjepivo AstraZenece opasnije za žene mlađe od 55 godina. “U jučerašnjem priopćenju EMA-ine komisije o nuspojavama je istaknuto da je moguće da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom i da ta situacija mora biti istražena. Otkad smo počeli cijepiti AstraZenecom, zabilježeno je 12 slučajeva tromboze venskih sinusa, to je nešto više od onog što je očekivano, uglavnom se radi o ženama u dobi od 25-55 godina. EMA smatra da se to mora dobro istražiti i da se svi ti slučajevi moraju istražiti.

EMA nije donijela odluku trebaju li se žene u toj dobi izuzeti od cijepljenja, što znači da se smatra da taj rizik nije velik. Posebno naglašava da je i za žene u toj dobi puno veća korist od cijepljenja nego što je prisutan rizik od ove 2 bolesti. To dakle ne bi trebalo imati utjecaj na politiku cijepljenja. Pratimo i dalje, ako se pokaže potreba da se nešto promijeni, mi ćemo to svakako primijeniti”, rekao je Capak, dok je Markotić dodala da se mora analizirati upotreba kontracepcije među ženama te dobi, jer i ona može biti faktor.

Smiju li liječnici, kada im odustaju stariji pacijenti, na cijepljenje pozivati mlađe, pitaju novinari. “Izdali smo uputu da se posebno vodi briga da na području gdje ima više starijih osoba uputi više cjepiva nego tamo gdje je populacija mlađa. Kad neki punkt dobije cjepivo, ako ima puno onih u skupini prioretnoj koji se ne žele cijepiti, onda se može i mora cijepiti one iz sljedeće skupine”, rekao je Capak.

Kršitelji mjera ugrožavaju tuđe poslove

Božinović je objasnio svoju raniju napomenu da oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju. “Izmjenu već sljedeći tjedan donosi upravo vijeće HZZ-a, iako je njihovo tumačenje da bi to trebalo biti samo po sebi razumljivo, ali ajmo to prepustiti nadležnoj instituciji”, kazao je. Ministar je nastavio objašnjavati kako je najvažnije da se poruka o nužnosti pridržavanja mjera uhvati svuda i što šire. “Mi smo cijelo vrijeme i u prvom valu i drugom uvijek ukazivali na to da nam je zadnja opcija sankcioniranje, uvijek mislimo da je bolje objasniti koliko je štetno nepridržavanje mjera i preporuka HZJZ-a. Ne samo zbog sebe, ali time se ugrožavaju i poslovi i djelatnosti.

Ako to postane masovnija pojava svi smo skupa žrtve takvog ponašanja manjeg dijela onih koji se bave određenim djelatnostima. Mi smo i prije tjedan dana na presici govorili da kad se zatvore te plastične ili staklene stijene, kad se one griju, kad se grupiraju ljudi tamo, da to više nema veze s otvorenim prostorom i onim čime se Stožer vodio kad je odlučio o otvaranju terasa. Svi oni koji to rade riskiraju poslovanje svojih kolega, pogotovo onih koji se pridržavaju mjera. Ne samo jednom su nam predstavnici udruga iz tog sektora sugerirali da se kažnjavaju oni koji krše mjere”, rekao je Božinović.

Beroš se spreman cijepiti AstraZenecom

Govoreći o nuspojavama cjepiva, Capak se osvrnuo na slučaj 33-godišnjaka koji je umro od krvarenja nakon cijepljenja. “Imali smo jednu sumnju kod 33-godišnjeg muškarca koji je 12 dana nakon cijepljenja umro na Rebru. Postoje određeni prijepori između uputne dijagnoze iz sisačke bolnice u odnosu na prijavu od liječnika obiteljske medicine i kliničke slike koja je opisana na Rebru. Čekamo rezultate obdukcije koja je napravljena jučer. Onda ćemo moći reći je li to takva nuspojava ili ne”, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je preminula 12-godišnjakinja u Splitu imala težak komorbiditet, opasna po život. Govoreći o tome je li se spreman cijepiti, ministar je rekao da se apsolutno spreman cijepiti AstraZenecom. „Ako treba zbog kampanje, cijepit ću se AstraZenecinim cjepivom“ naglasio je još jednom.

Što smo naučili u godinu dana od prvog zatvaranja?

Beroš je kazao da su u godinu dana od prvog zatvaranja naučili puno. “Okolnosti se mijenjaju, dolazak novih varijanti i cjepiva daje novi kontekst. Možemo samo iz dana u dan sagledavati situaciju. Ne vidim nekih velikih grešaka i odstupanja naših rezultata”, kazao je. Božinović je dodao kako je mnogo toga još nejasno, naglasivši kako je važno imati na umu da boravak vani ne podrazumijeva sjedenje na zatvorenim terasama.

Capak je kazao kako smo brzim donošenjem mjera bolest suzbili u svibnju na nulu, što je jako malo zemalja uspjelo. “Danas je to puno teže, posljedice su ogromne i zato pažljivo razmatramo svaku mjeru koju donosimo i rekli so da nećemo uvoditi lockdownove i policijske satove iako smo imali težak period. Nadamo se da ćemo našom strategijom koja se bazira na dnevnim procjenama držati epidemiju pod kontrolom. Ako nas usporedite s drugim zemljama, mi i dalje stojimo dobro. Imamo među najblažim mjerama u Europi, a brojke novozaraženih i hospitaliziranih nam nisu loše u usporedbi s drugima”, naglasio je.

Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva, citirala je francuskog znanstvenika kojeg je slušala na predavanju, a koji je rekao da svijet ne vode čelnici, nego mikrobi. Markotić se s tim složila, dodavši kako smo kroz godinu dana naučili puno o tome kako zbrinjavati bolesnike u bolnicama pretvorenim u Covid bolnice.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu