Politika & Kriminal

Stožer, izgleda, uvodi strože mjere

Navodno bi trebale biti na snazi i prije kraja mjeseca

24.03.2021., Zagreb - Redovita konferencija za novinare stozera civilne zastite RH. Alemka Markotic, Vili Beros, Davor Bozinovic, Krunoslav Capak.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Izgleda da bismo uskoro mogli dobiti nove, strože mjere. Kako Jutarnji list doznaje od izvora bliskog Nacionalnom izvoru civilne zaštite, u pripremi su nove mjere koje bi trebale stupiti na snagu i prije nego što trenutne isteknu. Mjere koje su na snazi trebale bi vrijediti do 31. srpnja.

Jutarnji javlja kako bi se zasad najvjerojatnije radilo o mjeri vezanoj za okupljanja, budući da se ona smatraju najrizičnijima za prijenos virusa. Dodaju kako im sugovornici govore kako je gotovo nemoguće izbjeći veći porast brojeva.

Plan je spriječiti velika žarišta?

Istodobno Stožer, odnosvno Vlada, ne želi zaustaviti sezonu pa sada pokušavaju naći “najbolji balans između epidemije i sezone”, piše Jutarnji. Sugovornici im kažu da se očekuje dolazak više turista nego što Hrvatska ima stanovnika te kako je nerealno za očekivati da među njima neće biti zaraženih.

Čini se kako je stoga plan pokušati spriječiti velika žarišta jer bi time Hrvatska završila u crvenom, a samim time bi postala nepoželjna destinacija u epidemiološkom smislu.

Posebne restrikcije za Britance?

Problem stvaraju i delta soj koji postaje dominantan, ali i potpuno otvaranje Velike Britanije. Jutarnji doznaje kako će Hrvatska, kao i neke druge europske zemlje pooštriti uvjete za prelazak granice Britancima.

Pišu kako oni više neće moći prijeći granicu ako se nisu testirali. Trenutno se testirati moraju samo oni necijepljeni koji nisu preboljeli koronavirus, dok bi se po ovome uvela obaveza testiranja i za one koji su cijepljeni. Dodaje se kako oni mogu biti asimptomatski prijenosnici bolesti što je za zemlju poput Hrvatske koja ima malo cijepljenih, problematično.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu