Politika & Kriminal

Stranačke strukture opet su stale iza Bernardića; Grbin i ostali zbilja su suspendirani

Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić kažnjeni su na dvije godine

Četvorica članova Predsjedništva SDP-a definitivno su suspendirana na dvije godine. Stranačka Statutarna komisija u utorak kasno navečer potvrdila je odluku Glavnog odbora kojom su u srpnju kažnjeni Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić. Na isto razdoblje oduzeta su im i članska prava.

Suspendirani članovi sat vremena iznosili su svoju argumentaciju, no evidentno bez uspjeha. Situacija je vrlo polemična; argumente protivnika ove odluke tijekom zasjedanja artikulirao je čelnik šibenskog SDP-a Tonči Restović: “Samo kritiziranje načina na koji predsjednik Davor Bernardić vodi stranku ne samo da nije kažnjivo našim Statutom nego je, kao i u cijelom demokratskom svijetu, dopušteno i dobro jer to samo može pridonijeti da budemo kvalitetniji kao stranka”.

‘Ovo je kraj za SDP’

Restović je dodao kako smatra da su odluke o suspenzije ne samo nestatutarne “nego je i njihov sadržaj duboko u suprotnosti s demokratskim standardima koje mi kao stranka imamo i koje želimo imati kao društvo”.

Možda je zgodno podsjetiti na scenu koja se dogodila spomenute večeri u srpnju, nakon što je Glavni odbor odlučio o suspenzijama. Dok je Telegramov urednik politike Jasmin Klarić telefonom redakciji prenosio informacije iz stranke, pored njega je prošao jedan član tog tijela i dobacio mu kako je “ovo kraj za SDP”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu