Stranka s imenom i prezimenom traži da se ZDS posve zabrani i makne sa spomen obilježja

Potpuna zabrana ovog pozdrava postat će, poslije izbora, zakonski prijedlog ove stranke

ZADNJA IZMJENA: svi 21, 2020
Foto: PIXSELL

U prošlotjednom razgovoru za Telegram predsjednik Stranke s imenom i prezimenom Ivan Kovačić kazao je kako pozdrav “Za dom spremni” po njegovom mišljenju nije i ne bi trebao biti dopušten. Kazao nam je kako bi o tom pozdravu današnji političari svakako trebali imati stav i dodao: “Budući da ga oni koji bi to trebali riješiti nemaju onda ni društvo ne može napraviti otklon od onoga od čega bi se trebali odmaknuti. Zato ćemo uskoro u javnost izaći s jasnim prijedlogom za rješenje ovog ideološkog gordijskog čvora”.

Savjetnik i strateg stranke Ivan Relković danas je u autorskom tekstu koji je Telegram dobio na uvid pojasnio kako kane riješiti čvor pozdrava kojeg su u Drugom svjetskom ratu koristile ustaše, a u Domovinskom pripadnici HOS-a i koji i danas izaziva ozbiljne političke podjele. Relković, odnosno Stranka s imenom i prezimenom zalažu se za potpunu zabranu korištenja tog pozdrava u javnom prostoru, a taj stav će, uđu li kandidati stranke u Sabor nakon srpanjskih izbora, odmah postati i zakonski prijedlog.

Za dom nespremni

“Svako daljnje vezivanje Hrvatske i njezine budućnosti uz teret NDH treba okončati. Svaka spremnost na poigravanje s pozdravom ‘Za dom spremni’ treba biti zauvijek zaustavljena sa sviješću da nekom taj redoslijed riječi znači doslovno redoslijed smrti u obitelji: oca, majke, strica, brata, djeteta, starca, Židova, Srbina, Roma, Hrvata ‘s druge strane'”, piše Relković, dodajući kako “ne postoji humanist, kršćanin ni čovjekoljub koji vlastitom tolerancijom, a kamoli simpatijom, može opravdavati glasnost parole koja je drugom bila sintagma za smrt”.

On smatra da se baš izuzimanjem prava da se u javnosti promiče znakovlje sa ZDS “osigurava dostojanstveno upravljanje memorijom na žrtve koje su to znakovlje nosile na odorama u trenutku pogibije, a ne na moguću naknadnu političku i drugu aktualnu upotrebu o kojoj se te žrtve više nisu u mogućnosti izjasniti”. Stoga predlaže da se taj pozdrav izostavi sa svih spomen obilježja i izbriše iz svih statuta.

“Hrvatskoj treba budućnost radi koje ne treba dopustiti da oni koji se vode bilo kakvim parcijalnim ili ideološkim interesom slobodno i javno koriste ‘Za dom spremni’ baš zato što su za budućnost nespremni, za nove neopterećene generacije nespremni, zapravo, za dom nespremni”, zaključuje Relković.

 

Jasmin Klarić
Telegram autor
563 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program