Pravni stručnjak tvrdi da je Ustavni sud danas amnestirao sve koji su 90-ih nezakonito stekli imovinu u pretvorbi

Dr. Mato Palić smatra da će posljedice odluke Ustavnog suda biti dalekosežne

ZADNJA IZMJENA: srp 28, 2015
Foto: prtscr RTL Direkt

Odluku Ustavnog suda o ukidanju presuda Ivi Sanaderu i posljedice koje bi to moglo imati na pravosudnu praksu večeras je u emisiji RTL Direkt komentirao dr. Mato Palić, docent na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, stručnjak za ustavno pravo. Najspornijim dijelom odluke označio je onaj u kojem se obrazlaže kako nije utvrđeno je li u trenutku stupanja na snagu izmjena Ustava 2010. godine prošla zastara za ratno profiterstvo.

“To je najsporniji dio odluke, ima puno širi opseg nego što je navedeno u obrazloženju Ustavnog suda. Ustavni sud tumači ustavnu normu, a ne zastarijevanje kaznenih djela, počinjenih u vrijeme Domovinskog rata, na način da ako je do lipnja 2010. nastupila zastara, onda je to konačno i nikakvim se tumačenjem to više ne može vratiti na početak, neće se moći sankcionirati počinitelji tih kaznenih djela.To je zapravo jedna formalna amnestija svih onih koji su početkom devedesetih u pretvorbi i privatizaciji nezakonito stekli svoju imovinu”, istaknuo je Palić.

Sanaderu se neće više moći suditi za Hypo

“Temeljna namjera ustavotvorca i smisao te odredbe bio je da se njima mogu sankcionirati kaznena djela za koja je nastupila zastara. Ako se ne mogu sankcionirati, onda je ta odredba u Ustavu suvišna. Ovim je tumačenjem Ustavni sud zapravo onemogućio da se ikada više pokrene postupak protiv ikoga ako je nastupila zastara”, naglasio je on.

Dodao je kako je izravna posljedica ovakvog tumačenja Ustavnog suda činjenica da se Sanaderu neće moći suditi za Hypo, a u ponovljenom postupku sudit će mu se samo za drugu aferu, Ina-MOL. “Ivo Sanader i svi oni koji su devedesetih sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji protivno propisima mogu biti zadovoljni ovom presudom”, zaključio je dr. Mato Palić.

Dubravka Blaško
Novinarka
1510 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program