Studenti i profesori Filozofskog Vladi uručili peticiju s 8000 potpisa za smjenu Borasa

Studenti prosvjeduju zbog suspenzije dekanice Vesne Vlahović-Štetić

ZADNJA IZMJENA: srp 14, 2020
Foto: Sandro Lendler

Predstavnici Inicijative za Filozofski u utorak su Vladi uručili peticiju s više od 8000 potpisa za neopozivu ostavku rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa nezadovoljni njegovom odlukom o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić.

Studenti i profesori okupili su se najprije ispred Filozofskog fakulteta noseći transparente s natpisima “Filozofski je naš”, “Nema primopredaje”, “Boras Damir 365” i drugim, a potom krenuli u prosvjednu šetnju od Filozofskog fakulteta do Trga Svetog Marka gdje su uručili potpise.

“Ovo je bila jedna kratka šetnja, ali ta šetnja je samo izraz naše borbe za sveučilište, ta borba neće završiti bez obzira tko bude obnašatelj dužnosti dekana prema ishodu današnje sjednice”, poručio je Neven Jovanović, odbijeni kandidat za dekana, te potom na porti Vlade uručio peticiju kojom se traži neopoziva ostavka rektora Borasa.

Stigli i oporbeni zastupnici

Podršku prosvjednicima došli su dati Katarina Peović, Tomislav Tomašević i Sandra Benčić, svi iz platforme Možemo. Prosvjednici su se kratko nakon predaje potpisa razišli.

“Ovdje sam kao građanin da podržim studente i radnike Filozofskog. Smatram da rektor Boras zlorabi autonomiju Sveučilišta da bi dokidao autonomiju sastavnica, odnosno fakulteta. Autonomija Sveučilišta je pervertirala u svoju suprotnost i koristi se za partikularne interese”, rekao je Tomašević.

Peticija i zbog suspenzije dekanice

Rektor Sveučilišta Damir Boras suspendirao je dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu. Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za mobing moćnog Borasovog prorektora Ante Čovića. Borasov odluku o suspenziji danas bi trebao potvrditi i Senat.

U peticiji kojom se traži neopoziva ostavka rektora Borasa, uz ostalo se navodi da je uskrata suglasnosti za dekanski program kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta, Nevenu Jovanoviću, bez ikakve mogućnosti rasprave, “kulminacija višegodišnjeg financijski i moralno dubioznog vođenja Sveučilišta koje pod vodstvom rektora Borasa ne samo da kontinuirano gubi na svom ugledu i međunarodnom rejtingu, već i na broju upisanih studenata”.

 

a.

Dora Kršul
Telegram autor
381 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program