Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Studija pokazala da su cjepiva Pfizera i AstraZenece stvorila više antitijela od Sinopharma i Sputnjika V

Studija je provedena u srpnju na 196 u potpunosti cijepljenih osoba u Mongoliji

Patient Nicholas Renzetti, receives his first dose of the Moderna Covid-19 vaccine at a pop up vaccine clinic at the Jewish Community Center on April 16, 2021 in the Staten Island borough of New York City. (Photo by Angela Weiss / AFP)
FOTO: AFP

Cjepivo tvrtke Pfizer Inc./BioNTech stvorilo je najsnažniji imunosni odgovor organizma na covid-19 od četiriju cjepiva testiranih u sklopu studije koja je pokazala da su osobe cijepljene Sinopharmom možda najpodložnije infekciji, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell Host and Microbe.

Znanstvenici su usporedili imunosni odgovor organizma u osoba cijepljenih cjepivom Pfizera, Sinopharma, AstraZenece i Sputnjikom V, a studija je provedena u srpnju na 196 u potpunosti cijepljenih osoba u Mongoliji, gdje su korištena sve četiri vrste cjepiva, što je rijetkost, piše Bloomberg.

Najlošije prošli Sinopharm i Sputnjik V

Razine neutralizirajućih antitijela na SARS-CoV-2 uvelike su varirale u svakoj od četiri grupe cijepljenih. “Relativno niskom” koncentracijom antitijela rezultiralo je cijepljenje Sinopharmom i Sputnjikom V, srednja razina koncentracije antitijela razvila se u cijepljenih AstraZenecom, a najveći broj antitijela nastao je nakon ubrizgavanja cjepiva Pfizer-BioNTecha, pokazala je studija.

Razlozi nastalih razlika u imunosnoj reakciji organizma nakon cijepljenja spomenutim četirima cjepivima sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Ono će vjerojatno uključivati ​​čimbenike poput količine aktivnog sastojka u svakoj dozi cjepiva, kao i interval između davanja prve i druge doze, napisali su autori studije u kojoj su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, iz Zaklade Onom i Nacionalnog centra za zoonotske bolesti u Ulan Batoru. Rezultati studije objavljeni su u četvrtak.

Rusi tvrde da je studija manjkava

I varijacije u načinu na koji su cjepiva davana mogle su imati određenu ulogu u dobivenim rezultatima. No Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF), koji je sudjelovao u razvoju ruskoga cjepiva i zadužen je za njegovu međunarodnu distribuciju, tvrdi da su usporedbe učinka cjepiva manjkave s obzirom na to da je između primjene doze Sputnjika V i mjerenja količine antitijela prošlo više vremena nego kod drugih cjepiva.

RDIF ističe i da su osobe koje su cijepljene Sputnjikom bile u prosjeku 10 godina starije od onih koje su primile ostala cjepiva.

Potrebne dodatne doze i jača cjepiva

Rezultati su pokazali da su ljudi cijepljeni Sinopharmovim cjepivom, koji su u vrijeme istraživanja činili 89,2 posto odraslih cijepljenih osoba u Mongoliji, kao i manji broj osoba cijepljenih Sputnjikom V ili AstraZenecom, mogli biti podložniji koronavirusu zbog već postojećih bolesti, rekli su autori.

Istaknuli su da će u daljnjoj kontroli širenja pandemije covida u Mongoliji i u svijetu biti potrebne dodatne javnozdravstvene intervencije, poput ‘booster’ doza cjepiva, ali i potencijalno ‘jače’ i učinkovitije vrste .

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više