Stvari idu u dobrom smjeru, ali nastup jednog sjevernokorejskog benda na Olimpijadi mogao bi stvoriti probleme

Moranbong Band, njihova varijanta Spice Girlsa, slavi Kima i napada Južnu Koreju

ZADNJA IZMJENA: sij. 17, 2018
Foto: Profimedia, Newscom

Premda je Južna Koreja poduzela baš sve da sportaši Sjeverne Koreje nastupe na zimskim Olimpijskim igrama u PyeongChangu, pa je čak velika većina građana predložila da njihova država podmiri sve troškove boravka sjevernokorejske delegacije u njihovoj zemlji, nakon što je iz Pjongjanga najavljeno da će u izaslanstvu biti i kontroverzni Moranbong Band, mnogi postavljaju pitanje ne bi li nastup tog glazbenog sastava u Seulu i Gangneungu, ipak bio previše i ne bi li se time južnokorejanci ipak pretjerano ponizili?

Naime, Moranbong Band, najpopularnija je glazbena skupina u Sjevernoj Koreji koja održava svoje koncerte u čast i slavu diktatora Kim Jong-una, a članice orkestra često su odjevene u vojne odore te pjevaju protiv Južne Koreje i SAD-a. Čak su nedavno održale koncert u znak pohvale i zahvale tiraninu Kimu jer je uspješno lansirana interkontinentalna balistička rakete Hwasong-14.

Pjesme koje veličaju Kim Jong-una moraju izostati

U Seulu su spremni na kompromis: Moranbong Band mogao bi se pridružiti sportašima i navijačima svoje zemlje pod uvjetom da na njihovom repertoaru ne budu pjesme koje veličaju Kim Jong-una i vrijeđaju Južnu Koreju i Amerikance. No, pitanje je hoće li Pjongjang pristati na takvu ponudu.

I još jedna bizarnost: Moranbong Band sastavljen je od dvadeset prelijepih djevojaka, koje nastupaju u, za sjevernokorejske pojmove, ekstravagantnoj odjeći, sofisticiranog, zapadnjačkog stila: u mini suknjama, visokim petama, optočene su nakitom te nose kratke frizure koje su zahvaljujući njima postale vrlo popularne u Pjongjangu. Dvadesetak članica slične su visine, a mnoge su morale na dijetu kako bi imale ujednačene težine.

Sve članice Moranbong Banda imaju visoke vojne činove

Za razliku od južnokorejskih ženskih glazbenih sastava, 11 članica Moranbong Banda sviraju tri violine, dva sintesajzera i dvije gitare te saksofon, trubu, čelo i klarinet. Ostalih devet djevojaka su pjevačice. Sve su to vrhunske glazbenice, pa nije ni čudo što izvode raznolik repertoar od popa i rocka do vojnih koračnica i narodnih pjesama. Osim debitantkinja, sve članice banda imaju visoke vojne činove. Tako da su jednom zapravo “vojni orkestar”, a drugi puta “rock band.”

Članice Moranbong banda, također poznatog i kao Moran Hill orkestar, osobno je odabrao vrhovni vođa zemlje Kim Jong-un. Nakon što su po naređenju Kima debitirale 6. srpnja 2012. godine, državne novine su oduševljeno pisale kako je njihov glazbeni stil simfonija jer “kombiniraju različite vrste zvukova koji završavaju skladnim, ugodnim rezultatom”. Također su isticale da su članice banda pokazale “neumoljiv duh i veliku mentalnu snagu u službi naroda koji je spreman za konačnu pobjedu u izgradnji uspješne nacije pod vodstvom Kim Jong una”.

Sjevernokorejska varijanta Spice Girlsa

Zanimljivo je da je njihovom prvom nastupu nazočila Ri Sol-ju, Kimova supruga tako da su u jednoj večeri sjevernokorejski građani otvoreno slušali zapadnjačku glazba te saznali da je njihovo božanstvo oženjeno. Prema objašnjenju državne korejske novinske agencije (KCNA), Kim je osnovao band jer je želio da njegova Sjeverna Koreja uđe u novo stoljeće s novim umjetničkim izričajem te potaknut velikim planovima da se novo vrijeme očituje i u dramski predstavama, književnosti i cjelokupnoj kulturi. Band je na zapadu odmah dobio naziv sjevernokorejska verzija “Spice Girls”.

Potreba za modernim pop-bandom u Sjevernoj Koreji pripisana je također želji režima da zadovolji političku, vojnu i tehničku elitu Pjongjanga, te mlade ljude. Band je ubrzo postao kulturni simbol ograničene otvorenosti zapadnim utjecajima.

Najpopularnija pjesma posvećena je Kim Jong unu i ima refren: “Kako može biti tako ljubazan, nemam drugog izbora nego da ga uzmem u svoje toplo srce.” Da će Sjeverna Koreja inzistirati na nastupu Moranbonga Banda zaključilo se čim se u izaslanstvu, koje je u ponedjeljak došlo na razgovore Panmunejomu, pojavila Hyon Song-wol, šefica te glazbene ekipe. Hyon, za koju se vjeruje da je u četrdesetim godinama, nije samo ikona pop-kulture u Sjevernoj Koreji, već je utjelovljenje političke moći. Prošle godine izabrana je u moćno predsjedništvo Korejske radničke partije, a ima i čin pukovnika u Korejskoj narodnoj vojsci.

Umjesto navijača, sjevernokorejanci dovode svoje tajne agente

Cheong Seong, znanstveni suradnik Instituta u Seojangu, odmah je reagirao na mogućnost da band nastupi u Seulu. “Ako Moranbong dođe, a njene članice budu nosile vojne odore i pjevale u čast Kim Jong-una i lansiranja balističkih raketa, to će biti neviđeni skandal. Bez svake sumnje izazvat će veliki otpor i nelagodu među južnokorejancima”. Inače, dogovoreno je da Sjeverna Koreja pošalje na Igre 230 glazbenika i plesača, a među njima će biti i dvadesetak sportaša od kojih je tek klizački par donekle konkurentan. Osim toga, u Sjeverna Koreja će poslati i navijače i visoke državne dužnosnike. Pri tomu nitko ne sumnja da će navijači biti zapravo prerušeni tajni agenti.

Pjongjang je zatražio da njihovi sportaši uđu pješice kroz granicu u Panmunjeomu u Južnu Koreju, a još dogovoreno je da natjecatelji iz dvije države sudjeluju na svečanom otvaranja pod zajedničkom zastavom. Predstavnici dviju Koreja prisustvovat će u subotu sastanku Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) u švicarskom Lausanneu, kako bi dogovorili detalje sjevernokorejskog nastupa. Južna Koreja predložila je da njene i sjevernokorejske reprezentativke zajedno zaigraju u ženskoj hokejskoj reprezentaciji.

Zbor kao diplomatski alat

I do sada je Pjongjang koristio band kao diplomatski alat, nastojeći poboljšati veze sa susjednim zemljama. Tako su 2015. trebali nastupiti u Pekingu što bi bio znak ublažavanja zategnutih odnosa između Kine i Sjeverne Koreje. Taj je koncert otkazan u posljednji tren jer Kinezi navodnu nisu dali da se tijekom nastupa na ekranima prikazuje lansiranje balističkih raketa. U Pjongjangu se pak proširila vijest da su se članice banda vratile iz Pekinga jer su saznale da ih neće gledati kineski predsjendik Xi Jinping. Po drugoj verziji band se vratio kući neobavljena posla jer su ih Kinezi navodno nazvali “Kimov imperijalni harem”. Kineska novinska agencija Xinhua objavila je pak da su svi nastupi banda otkazani zbog “komunikacijskih pitanja na radnoj razini”.

Nije međutim karijera banda bila baš bez problema. Tako je u kolovozu 2013. band iznenada nestao iz javnosti, nakon što su se proširile glasine o velikoj čistki među klasičnim glazbenicima u Pjongjangu. Kada su se vratile na scenu nakon četiri mjeseca, band je morao nastupati uz mnogo konzervativniji Državni zbor i orkestar. Tijekom 2015. Moranbong band nije je pojavljivao u javnosti punih devet mjeseci. Na povratničkom koncertu međutim nije bilo Sonu Hyang-hui, tadašnje voditeljice banda. Nju je zamijenila Hyon Song-wol, ali nakon nekog vremena i ona se izgubila iz javnosti. Pjongjangom se pronio glas kako je uhićena i pogubljena jer je snimila porno film, no ubrzo se pokazalo da su to bili najobičniji tračevi.

Mladen Pleše
Novinar
32 članka Više o autoru