Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Stvarno? HDZ će nakon ravnatelja HRT-a koji je u Remetincu zbog korupcije, izabrati čovjeka koji je u debelom sukobu interesa

Sve je, naravno, u redu, jer će se Robert Šveb nakon izbora maknuti iz vlasničke strukture sporne firme

Čovjek koji je prije četiri godine bio “najbolje rješenje” sad odrađuje četvrti mjesec Remetinca. Novo “najbolje rješenje” bit će po svemu sudeći čovjek koji je suvlasnik privatne firme koja desetljećima posluje s HRT-om i koja bi javnoj televiziji mogla postati konkurencija u lukrativnom poslu sportskih prijenosa

“Pregovori i konzultacije su trajali toliko baš zato što smo željeli najbolje rješenje”, kazao je saborski zastupnik HDZ-a o predloženom kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a. “Najboljem rješenju”, koje je te 2017. godine podržano glasovima HDZ-a, Mosta i SDSS-a i manjih partnera, danas je 105. dan u istražnom zatvoru zbog ozbiljnih sumnji na korupciju. Za koju je, tvrde istražitelji, koristio društveni ugled svoje funkcije na javnoj radioteleviziji.

U međuvremenu se, u mandatu Kazimira Bačića, HRT utvrdio kao HDZ-u izrazito prijateljski nastrojen servis. Kuća je, pod Bačićevim vodstvom, dva (2) puta otpustila svog urednika i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka, koji je progovarao o cenzuri u programu. Prvi otkaz bio je protuzakonit, a drugi se još raspliće na sudu. Na sud je, pak, HRT, zbog pisanja o cenzuri na HRT-u, poslao preko trideset medija i novinara, što je i u međunarodnim razmjerima odzvonilo kao skandal.

Sukob interesa

Sreća da je Bačić bio – najbolje rješenje. E sad, nakon što je na opravdanom izostanku, HDZ, SDSS i manji partneri pripremaju se odabrati novo, valjda još bolje rješenje od najboljeg. Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije će predložiti da se za novog glavnog ravnatelja HRT-a izabere Robert Šveb, čovjek koji već tjednima u kuloarima figurira kao glavni favorit HDZ-a i aktualne ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Sva je prilika, dakle, da će možda već ovog tjedna HRT dobiti novog glavnog ravnatelja. Onog koji je u istražnom zatvoru zbog korupcije zamijenit će novi, koji je u sukobu interesa. Zapravo, nekoliko sukoba interesa. I koji je u prijavi ispustio nekoliko bitnih stvari.

HRT inicirao osnivanje privatne firme od koje 27 godina kupuje usluge

Prvo, u životopisu nije navedeno da je radio na HRT-u od 1994. do 2000. godine. Omaška, događa se, Šveb je na saslušanju pred Odborom ustvrdio da je to možda zbog toga što mu je životopis “formatiran za strana tržišta”. Ono što je doista zanimljivo je da je u to (u životopisu prešućeno) vrijeme, dok je bio djelatnik HRT-a, Švebova privatna firma prodavala HRT-u svoje usluge. Još u prvoj polovici ratnih devedesetih, naime, Šveb je osnovao firmu Ro.Ba.Go koja se bavila grafičkom prezentacijom sportskih statistika.

Kako je kazao prošlog tjedna na saslušanju pred odborom, firma je nastala – na inicijativu samog HRT-a, nakon što je zaključeno da to nije protuzakonito. Dvadesetsedam godina kasnije, Ro.Ba.Go., privatna firma čije je osnivanje inicirao HRT i dalje prodaje svoje usluge HRT-u.

Kandidat ne smije biti u sukobu interesa

To, međutim, nije sve. Ro.Ba.Go ima desetogodišnju koncesiju za emitiranje sportskog programa na pet kanala (Sport 1-5), a koja traje do 2027. godine. Ukratko, sasvim je moguće da firma novog glavnog ravnatelja HRT-a u nekom trenutku postane tržišni konkurent – HRT-u. No, sve je u redu, uvjerava Šveb javnost, jer će se, bude li izabran, maknuti iz vlasničke strukture privatne firme.

Problemčić je, možda, u tome što je u natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a navedeno da kandidat za tu funkciju ne smije biti u sukobu interesa. Kandidat, ne izabrani glavni ravnatelj. No, kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, zapravo, gotovo da ne smije odlučivati o sukobu interesa – a po novom zakonu iz Vladine radionice moći će još i manje, čini se da će i ovdje Šveb i oni koji ga zagovaraju – biti pokriveni.

Domoljubna svijest

Kad se sve sumira, nikakvih problema nema. Čovjek koji je prije četiri godine bio “najbolje rješenje” sad odrađuje četvrti mjesec Remetinca. Novo “najbolje rješenje” bit će po svemu sudeći čovjek koji je suvlasnik privatne firme koja desetljećima posluje s HRT-om i koja bi javnoj televiziji mogla postati konkurencija u lukrativnom poslu sportskih prijenosa.

Za punu sliku kontinuiteta HDZ-ovog kadroviranja na HRT-u, zapravo, nedostaje samo jedna jedina rečenica o teškoj situaciji na Prisavlju. “Ta me situacija ponukala da se iz neke domoljubne svijesti stavim tu vama na raspolaganje”, kazao je Robert Šveb prošlog tjedna članovima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Domoljubna svijest. Onda dobro.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više