Politika & Kriminal

Stvarno podmukli kriminalac u Zagrebu prilazio starijima glumeći da im želi pomoći. Pokrao ih je barem dvoje

Žrtvama se predstavljao kao službena osoba

Policija je uhvatila 47-godišnjeg muškarca koji je u Zagrebu prilazio starijim osobama, te ih pod izlikom da im pomaže pri ulasku u njihove stanove napadao i krao im novac. Policija ga sumnjiči za dva kaznena djela teške krađe i tri kaznena djela računarne prijevare koja su ostala u pokušaju.

Prvi napad dogodio se 6. kolovoza u 22 sata kada je 47-godišnjak u Kolarevoj ulici prišao 73-godine starom gospodinu koji se kretao uz pomoć pomagala. Pri ulasku u zgradu 73-godišnjaku je pridržao vrata, a kada se on uputio prema svom stanu lopov ga je slijedio i ondje mu se i obratio. Rukom je odmah gurnuo 73-godišnjaka u unutrašnjost stana gdje mu se lažno predstavio kao službena osoba i od njega zatražio osobnu i bankovne kartice.

Nakon što mu ih je žrtva predala, osumnjičeni je zatražio i PIN kartice te je uzeo i novčanik. Budući da mu oštećeni nije htio dati i svoju torbicu te mu se verbalno suprotstavio, osumnjičeni je izašao iz stana. Stog je dana na bankomatu pokušao podići novac, što mu srećom nije pošlo za rukom.

Nakon mjesec dana opet u ‘akciji’

Drugi slučaj napada na stariju osobu zabilježen je gotovo mjesec dana kasnije, 3. rujna oko 19 sati, kada je žrtva bila 87-godišnjakinja koja se Njegoševom ulicom kretala uz pomagalo. Osumnjičeni joj je prišao u autu, ponovo se predstavio kao službena osoba te je zatražio osobnu.

Nakon što se udaljila, ponovno joj je prišao u Galovićevoj ulici izrazivši želju da joj pomogne pri ulasku u stambenu zgradu. Nakon što je ušla u stan, 47-godišnjak je ušao za njom i ponovno zatražio osobnu iskaznicu. Kada je u prostoriji stana uočio metalnu kasu, iz nje je otuđio bankovne kartice te je od prestrašene žrtve uzeo i PIN brojeve.

Budući da je 87-godišnjakinja pretpostavila da se osumnjičeni lažno predstavio kao službena osoba, nije mu se suprotstavljala te je on napustio stan. Nakon toga je na bankomatu u dva navrata podigao novac. Sljedećeg dana je ponovno pokušao neovlašteno upotrijebiti prethodno otuđene bankovne kartice, ali taj put nije uspio.

Šteta veća od deset tisuća kuna

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi 10.450 kuna, poručuju iz Policijske uprave zagrebačke odakle također navode kako su osumnjičenog priveli i predali pritvorskom nadzorniku.

Protiv njega je podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu