Politika & Kriminal

Sud bi trebao donijeti konačnu presudu Mamiću i ekipi zbog izvlačenja milijuna iz Dinama. Ovo su mogući scenariji

Vrhovni sud danas počinje raspravljati od žalbama

03.03.2018., Zagreb - U press prostorijama GNK Dinamo, konferenciju za medije odrzao je Zdravko Mamic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Vrhovni sud RH danas počinje raspravljati od žalbama podnesenima na prvu presudu protiv Zdravka Mamića i ostalih optuženih za izvlačenje ukupno 116 milijuna kuna iz Dinama. Mamić je zatražio da javnu sjednicu prati putem video-linka iz BiH i iznese svoje argumente kojima će pokušati srušiti presudu.

Telegram je već javljao da će jedan od tih argumenata biti pitanje o 14 milijuna kuna što nedostaju od iznosa koji je, prema presudi, izvučen iz Dinama preko transfera Luke Modrića. Naime, Dinamo je Modriću na osnovu spornog aneksa ugovora isplatio 66 milijuna kuna. Ovaj je Mamiću, kako je utvrdio sud, prebacio 52 milijuna, a gdje je preostalih 14 milijuna ne zna se. Jesu li kod Modrića, pita Mamić u žalbi.

USKOK traži strože kazne

USKOK je u svojoj žalbi zatražio da se Mamiću i ostalima postrože kazne. Prvostupanjskom presudom Mamić je kažnjen sa šest i pol godina zatvora. Damir Vrbanović nekadašnji izvršni direktor Dinama dobio je nepravomoćnu kaznu od tri godine. Zoran Mamić aktualni Dinamov trener kažnjen je s četiri godine i 11 mjeseci. Poreznik Milan Pernar koji je Zoranu Mamiću, kako je utvrdio Županijski sud u Osijeku, pomagao u muljažama s poreznim obvezama, nepravomoćno je osuđen na 4,2 godine zatvora.

Od Vrhovnog suda RH USKOK još traži da Pernara i Zorana Mamića osudi i za primanje, odnosno davanje mita. Sumnja se, naime, da je Pernar Zoranu Mamiću pomagao s poreznim malverzacijama jer mu je ovaj dao mito. To, međutim, prvostupanjskom presudom nije dokazano.

Što će se događati na Vrhovnom sudu?

Na javnoj sjednici najprije će sudac izvjestitelj prezentirati sve što se na prvom suđenju Mamiću i ostalima događalo. Zatim će predstavnik tužiteljstva iznijeti argumente USKOK-ove žalbe, a onda će i odvjetnici okrivljenih pokušati uvjeriti sudsko vijeće zašto bi trebala biti izrečena oslobađajuća presuda.

Nije isključeno da Vrhovni sud RH utvrdi i da je vijeće Županijskog suda u Osijeku napravilo neku bitnu povredu odredaba kaznenog postupka, te po službenoj dužnosti ukine prvostupanjsku presudu. U tom slučaju ostali žalbeni razlozi ne bi se ni iznosili.

Može li Mamić izbjeći zatvor?

Ako i utvrdi da je prvo suđenje bilo OK, Vrhovni sud presudu može potvrditi, ali i ukinuti iz nekog od žalbenih razloga, te vratiti slučaj na ponovno suđenje. Ukoliko ju odluči potvrditi Vrhovni sud ima mogućnost izreći identične kazne, no može Mamića i ostale kazniti i blaže i strože.

U slučaju da presuda postane pravomoćna Hrvatska ima mogućnost ustupiti je Bosni i Hercegovini, odnosno zatražiti od tamošnjeg pravosuđa da ju provede. Potvrdio je to i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon što je odbijeno izručenje Mamića Hrvatskoj.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu