Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sud časti šibensko-kninskog HDZ-a nije izbacio Josipu Rimac iz stranke. Traže, kažu, dodatna objašnjenja

Odluku o Rimac i Tokmačiji Sud časti trebao bi donijeti u roku 90 dana

20.12.2016., Knin - Svecano otvorena nova suvremena Narodna knjiznica u sklopu novouredjenog studentskog doma. Uz domace uzvanike otvaranju su prisustvovala i tri ministra. Josipa Rimac. 
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sud časti šibensko-kninskog HDZ-a danas je na svojoj sjednici raspravljao o pokrenutom stegovnom postupku protiv članova te županijske organizacije Josipe Rimac i Marinka Tokmačije, no konačnu odluku nisu donijeli.

Na sjednici je zatraženo dodatno obrazloženje od županijskog ogranka koji je pokrenuo stegovni postupak protiv dvoje članova za koje su utvrdili da svojom umiješanosti u ‘aferu vjetroelektrane’ nanose štetu stranci. Sud časti je za daljnje razmatranje također zatražio i dodatnu dokumentaciju, javlja NI. Inače, odluku o eventualnom kažnjavanju Rimac i Tokmačije članovi Suda časti trebali bi donijeti u roku 90 dana.

Razlozi pokretanja stegovnog postupka

Podsjetimo, o odluci o pokretanju stegovnog postupka javnost je jučer izvijestio Nediljko Dujić iz županijskog odbora HDZ-a. “Na sjednici predsjedništva Županijskog odbora Šibensko-kninske županije jednoglasno je donesena odluka da se pokrene stegovni postupak. U ovom slučaju se radi o dvoje članova koji pripadaju županijskoj organizaciji HDZ-a Šibensko-kninske županije. Dakle, gospođa Rimac i gospodin Tokmačija”, kazao je Dujić.

Potom je dodao kako je situacija vezana uz “aferu vjetroelektrane” po mišljenju svih članova Predsjedništva štetna za stranku “i ne možemo tolerirati takve situacije”.

Zbog čega ih istražuje USKOK?

USKOK je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u aferi Vjetroelektrane, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, koje se sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Među njima su i šibensko-kninski HDZ-ovci Josipa Rimac te Marko Tokmačija.