Sud je odbio žalbu Ministarstva obrazovanja, kaže da je osnivanje Fakulteta hrvatskih studija zakonito

Odluku Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske objavio je dekan Barišić, proziva ministricu

ZADNJA IZMJENA: velj 17, 2020

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske je 4. veljače odbio žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, te potvrdio upis tog fakulteta u sudski registar, stoji u priopćenju koje je redakcijama hrvatskih medija poslano s Hrvatskih studija, a potpisuje ga dekan Pavo Barišić.

„Time je propao i zadnji u nizu pokušaja ministrice Blaženke Divjak i čelnika Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja – Vilima Ribića, Igora Radeke, Vesnice Garašić i Ane Petošić – da onemoguće reformu Hrvatskih studija i spriječe njezino dovršenje uspostavom Fakulteta hrvatskih studija”, navodi se u priopćenju trijumfalno, nakon čega slijedi analiza odnosa u sustavu obrazovanja koji su doveli do spora, iznesena iz kuta gledišta Hrvatskih studija.

‘Ometanje reforme Hrvatskih studija’

Iza „kontinuiranog osporavanja i ometanja reforme Hrvatskih studija” stoji „neobična sprega državnoga resora i sindikalne organizacije”, tvrdi se u priopćenju. Da je njihova nakana uspjela, Fakultet bi bio izbrisan iz sudskog registra, nakon čega bi njegovi zaposlenici završili na ulici a studenti izgubili pravo na studiranje, pišu s Hrvatskih studija.

Postupanje ministrice Blaženke Divjak je „začudan primjer opstrukcije i progona”, koji bi bio nezamisliv u nekoj drugoj državi, stoji u priopćenju. “Među sredstvima kojima se resorno-sindikalna sprega služila u osporavanju i ometanju reforme Hrvatskih studija na prvom su mjestu medijske manipulacije i pravni postupci”, piše dekan Barišić, koji podsjeća da je Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja protiv reforme Hrvatskih studija pokrenuo velik broj sudskih postupaka, a nije dobio ni jedan.

Zakonske odredbe koje nisu bile na snazi?

„A o stručnim kompetencijama pravnih timova Ministarstva i Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja, koji su iz koraka u korak ometali provođenje reforme Hrvatskih studija, dovoljno govori činjenica da su se u pobijanju upisa Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar pozvali na zakonske odredbe koje u vrijeme podnošenja prijave nisu bile na snazi”, navode s Hrvatskih studija.

Priopćenje završavaju konstatacijom da je Rješenje Visokoga trgovačkoga suda uklonilo i posljednji prigovor na zakonitost osnivanja Fakulteta hrvatskih studija, koji bi sada trebali „neometano ostvarivati svoju misiju i razvijati dragocjene sveučilišne djelatnosti u europskom prostoru visoke naobrazbe i znanosti.”

Što se sve događalo

Podsjećamo, sredinom prosinca 2019. Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku prema kojoj su HS studiji iz prijašnjeg pravnog uređenja – sveučilišnog odjela, postali fakultet, a za prvoga dekana rektor Damir Boras imenovao je Pavu Barišića. Od trenutka osnivanja Fakulteta hrvatskih studija, njegovu su zakonitost problematizirali iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a situacija se zaoštrila nakon što je novoosnovani fakultet upisan u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu kao samostalna pravna osoba, bez prethodne suglasnosti resornog ministarstva. U tom trenutku ministrica Divjak izjavljuje žalbu na upis putem DORH-a koja je, prema današnjim vijestima, odbijena.

Spomenimo i kako je tijekom siječnja, uslijed drame oko upisa Hrvatskih studija u sudski registar, Pavo Barišić podnio kaznenu prijavu protiv ministrice Divjak i to zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti; svojoj nasljednici u ministarstvu stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija od 2018. do 2020. nije izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, i to nakon što je primila pozitivnu akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Epilog kaznene prijave Barišića protiv Divjak još se iščekuje.

Dora Kršul
Telegram autor
367 članaka Više o autoru
Vedran Vrabec
Telegram autor
2144 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program