Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Sud je zabranio H-alteru da piše o Buljan Flander i njezinoj Poliklinici

Odluka je donesena bez očitovanja druge strane, odnosno Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, koja je izdavač portala H-alter

28.01.2020., Zagreb - Na konferenciji za medije predstavljen je donatorski projekt #naNAJjace protiv vrsnjackog nasilja, a jubilarno 20. izdanje  20. Naj, naj, naj festivala Gradskog kazalista Zar ptica sastavni je dio tog velikog projekta borbe protiv vrsnjackog nasilja. Medijima su se obratili Milanka Colovic, ravnatelj GK Zar ptice Drago Utjesanovic, izbornica 20. Naj, naj, naj festivala Zeljka Turcinovic te ravnateljica Poliklinike za zastitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Općinski građanski sud u Zagrebu odredio je portalu H-alter privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih kao i o ravnateljici te ustanove, Gordani Buljan Flander. U rješenju suda stoji da će privremena mjera biti na snazi do pravomoćnog okončanja postupka ili drugačije odluke suda.

U rješenju, koje je donio sudac Andrija Krivak stoji kako je tako odlučeno “radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander”. Odluka je donesena bez očitovanja druge strane, odnosno Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, koja je izdavač portala H-alter.

U rješenju stoji kako je tako odlučeno bez njihova očitovanja, ali i bez ročišta, jer je ocijenjeno da to nije potrebno za donošenje odluke. Navodi se i da je sud pri odlučivanju u obzir uzeo načelo hitnosti postupka i načelo ekonomičnosti.

Serijal tekstova pod nazivom ‘Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece’

U odluci je citiran 3. stavak 3. članka Zakona o medijima koji govori o uvjetima u kojima je dopušteno ograničiti slobode medija, primjerice radi nacionalne sigurnosti, teritorijalne cjelovitosti ili zaštite ugleda i prava drugih. Sud potom zaključuje kako sloboda medija nije neograničena i da se, između ostalog, može ograničiti radi zaštite ugleda ili prava drugih.

Sud je ovakvu odluku donio protiv tekstova novinarke Jelene Jindre na portalu H-alter, odnosno protiv Serijala tekstova “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”

Jedan od tekstova u serijalu je i Severinin intervju ‘Brižni otac Milan i njegova mreža (Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece 9)’, nakon kojeg je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pokrenulo je postupak nadzora nad zakonitosti rada i postupanja zagrebačkog Centra za socijalnu skrb – Podružnice Maksimir.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više