Sud na kojem se vodi slučaj skrbništva nad Severininim sinom traži od svih da se smire i prestanu s tračevima i napadima

Presuda u ovom slučaju je nepravomoćna i napadi na sutkinju predstavljaju nedopušteni pritisak, tvrde

ZADNJA IZMJENA: pro 2, 2019

Općinski građanski sud u Zagrebu oglasio se o odluci koju je donio u postupku određivanja skrbništva nad djetetom pjevačice Severine Kojić i njezinog bivšeg partnera, srpskog poduzetnika Milana Popovića. Sud je to učinio jer se, kako kažu, kroz medije napadalo sutkinju Teu Golub prema čijoj će odluci dječak živjeti s ocem, a majka će ga moći tek povremeno viđati.

Ta odluka izazvala je brojne polemike u javnosti, a sa suda tvrde da se u nekima od njih neprimjereno napadao sudački integritet sutkinje, čak i na osobnoj razini. Podsjećaju kako je riječ o nepravomoćnoj presudi o kojoj će, nakon žalbe, još odlučivati županijski sud.

Interes djeteta glavna je vodilja

Braneći sutkinju, sa suda ističu kako je odluku donijela na osnovu činjenica utvrđenih u postupku, na temelju provedenih dokaza te na temelju svog slobodnog sudačkog uvjerenja. Vodila se pri tome, kažu, iznad svega najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje. Podsjećaju i da je sud u ovom postupku morao donijeti odluku budući da se roditelji nisu sporazumjeli oko realizacije skrbništva nakon prekida veze.

U priopćenju se dalje objašnjava kako je svim sucima koji sude u obiteljskim predmetima, uz pravno, potrebno i znanje iz medicine, psihologije ili pak sociologije, za što se angažiraju stručnjaci, i to socijalni radnici, psiholozi i sudski vještaci.

“Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudac je ne donosi zato što je netko majka djeteta, a netko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina. Sudac donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje osobne interese ispred interesa svoga djeteta”, ističu s Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Ova odluka još nije konačna

Napominju i kako se svaka sudska odluka, pa tako i ova, preispituje u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i u medijima. “Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje osobnih podataka djeteta, narušavanje djetetova prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugeriraju da je sud roditelju oteo dijete ili je dijete dodijelio drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu.

Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava, te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici”, pišu.

Podsjećaju i kako je nedopustivo komentiranje sudskog postupka koji je u tijeku, i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, te davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka. Građanski sud u Zagrebu smatra kako se na ovaj način obezvrjeđuje odluka o kojoj Županijski sud tek treba odlučivati, a ujedno se stvara i atmosfera linča, kroz huškanje javnosti i omalovažavanje rada suca.

Anonimni stručnjaci protiv sutkinje

“Iznošenje tvrdnji anonimnog uglednog odvjetnika o osobinama sutkinje Golub nema nikakvih relevantnih uporišta, osim vrijeđanja s ciljem stvaranja dojma kako je odluku u konkretnom predmetu donijela nekompetentna osoba”, upozoravaju dodajući kako je medijska kampanja trajala tijekom cijelog postupka.

“Intenzivirala se u vrijeme kada je predmet bio pred zaključenjem i donošenjem odluke, kako bi se na uređujuću sutkinju izvršio pritisak, a nastavkom medijske kampanje očito se želi utjecati na postupanje Županijskog suda”, smatra Općinski građanski sud u Zagrebu.

Na kraju poručuju kako suci savjesno i odgovorno rade i radit će svoj posao, te će štititi prava i interese djece i svake stranke u postupku, svakog roditelja, neovisno je li to majka ili otac. “Sud tako postupa i postupat će i dalje, pa i u slučaju kada te stranke nastoje opstruirati rad suda neprimjerenim pritiscima, šteteći na taj način prije svih, na žalost, vlastitoj djeci”, zaključuje se u priopćenju.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2136 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program