Politika & Kriminal

Sud nije potvrdio optužnicu protiv Damira Škare

Obrana je tražila da se iz sudskog spisa izdvoje svi iskazi svjedoka. Sud ih je odbio, ali mogu se žaliti

24.10.2019., Zagreb -Damir Skaro nakon mjesec dana izasao iz zatvora u Remetincu. 
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL
Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Optužno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici danas je odlučivalo o potvrđivanju optužnice protiv Damira Škare, bivšeg predsjednika Autokluba Siget i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a kojeg se tereti za spolno uznemiravanje i silovanje zaposlenice Autokluba Siget.

Optužnica nije potvrđena zato što je obrana tražila da se iz sudskog spisa izdvoje svi iskazi svjedoka. Obrana te iskaze smatra nezakonitima, budući da vjeruju da su svjedoci bili pod utjecajem emisije Provjereno koja je prva objavila cijeli slučaj.

Sudsko vijeće tu argumentaciju nije prihvatilo i nije izdvojilo svjedočenja iz optužnice. Međutim, obrana na tu odluku suda ima pravo žalbe. O zakonitosti dokaza odlučivat će Vrhovni sud. Škaro se danas nije pojavio na sudu, već je stigao samo njegov odvjetnik Krešimir Krsnik.

Žrtva ga optužila u emisiji Provjereno

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 28. studenog podiglo optužnicu protiv Škare. Terete ga za spolno uznemiravanje i silovanje zaposlenice Autokluba Siget.

Žrtva je Škaru optužila u emisiji Provjereno. “Kad smo završili s poslom, napao me s leđa. Stavio mi je ruku u grudnjak. S jednom rukom doslovce je držao moje obje. Molila sam ga da prestane. On mi je govorio: ‘Ja ću raditi ono što ja želim. Silovat ću te’. Zario mi je ruku ispod haljine i gurnuo mi ju u gaće. Nije prestajao. Što sam se više odupirala, on je bio agresivniji. Što sam ja više dolje klizila, to mi je zadirao prste još dublje. Nisam se mogla izvući, govorila sam mu da prestane.

U nekom sam se trenutku iščupala iz njegovih ralja, ne znam kako, ali uspjela sam. Tada sam mu rekla da je naš poslovni odnos završen”, ispričala je žena u emisiji Provjereno koja je ekskluzivno objavila njenu ispovijest.

Dva mjeseca u istražnom zatvoru

Policija je Škaru uhitila tek nakon što je ovaj slučaj objavljen u medijima. U istražnom zatvoru proveo je nešto manje od dva mjeseca, dok nisu ispitani svi svjedoci važni za rasvjetljavanje optužbi. Na slobodu je pušten 24. listopada.

Telegram je prvi doznao da je i prije silovanja početkom kolovoza Škaro spolno uznemiravao svoju suradnicu. To se dogodilo u lipnju ove godine, nedugo nakon što je žena došla raditi u AK Siget.

 

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu