Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Sud potvrdio da je HDZ-ov gradonačelnik nezakonito uhljebljen u županijskoj tvrtki. I? Nikom ništa, još su ga stavili i za direktora

Branko Kutija bio je godinama gradonačelnik Benkovca a onda je dobio posao u firmi koja je radila s Gradom

FOTO: PIXSELL

Moćni HDZ-ovac iz Zadarske županije nezakonito je uhljebljen u tamošnjoj Županijskoj upravi za ceste. Potvrdio je to Visoki upravni sud RH prema čijoj je presudi bivši HDZ-ov saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Benkovca Branko Kutija prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa kad se zaposlio u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije.

Sada je, dakle, pravomoćno utvrđeno da je Kutija nezakonito dobio posao u ŽUC-u, jer se zaposlio prije nego što je istekao rok od godinu dana od silaska s dužnosti gradonačelnika, i to u firmi s kojom je kao gradonačelnik surađivao. To, međutim, nije imalo nikakve posljedice. Kutija prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nije mogao biti kažnjen jer kazna nije propisana, dok je u ŽUC-u čak i napredovao, te postao ravnatelj.

Zašto nije smio u Županijsku upravu za ceste?

Temelj za ovaj bizaran slučaj je Zakon o sprječavanju sukoba interesa koji brani dužnosnicima da godinu dana od prestanka dužnosti sklope ugovor o radu s firmama s kojima su tijekom obnašanja dužnosti surađivali. U ovom slučaju gradonačelnik Benkovca nije se smio zaposliti u ŽUC-u s kojim je Grad imao poslovnu suradnju.

Ovaj sukob interesa gospodina Kutije Povjerenstvo je utvrdilo još u travnju 2019., a sada je Visoki upravni sud RH odbio njegovu i potvrdio odluku Povjerenstva. Pitali smo Branka Kutiju planira li nakon takve presude odstupiti s funkcije ravnatelja ŽUC-a Zadarske županije na koju je u međuvremenu izabran. Njegov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo; ako ga dobijemo.

Kronologija Kutijinog sukoba interesa

Za ovaj slučaj iznimno je važna kronologija. Nju je detaljno rekonstruirao i Visoki upravni sud RH. Kutija je do lokalnih izbora u svibnju 2017. bio gradonačelnik Benkovca. Godinu ranije, u lipnju 2016., Grad Benkovac i Županijska uprava za ceste (ŽUC) sklapaju Sporazum o “sufinanciranju geodetskih usluga za snimanje javnih i nerazvrstanih cesta u Benkovcu”. Nakon prvog sporazuma sklopljena su još dva dodatka. Grad je, utvrdit će sud, sa ŽUC-om na osnovu tih ugovora imao poslovni odnos. Taj podatak bit će ključan za nastavak slučaja.

U svibnju 2017. Kutija vlast predaje novom gradonačelniku, HDZ-ovom Tomislavu Buliću. I o njemu, odnosno njegovim problematičnim imovinskim karticama Telegram je svojedobno ekstenzivno pisao.

No vratimo se Kutiji koji već u prosincu 2017. dobiva posao u ŽUC-u. Odlukom tadašnjeg ravnatelja Mile Fabijana postaje njegov zamjenik. Lokalni mediji preispituju je li ovo zapošljavanje bilo u skladu sa zakonom i problematiziraju radi li se zapravo o uhljebljivanju bez natječaja.

Prijava zbog sukoba interesa

Prva reakcija na to stiže sredinom 2018. godine. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dobiva prijavu o sumnjivom zapošljavanju bivšeg gradonačelnika Benkovca. Osim što on sam kao bivši dužnosnik nije smio 12 mjeseci nakon prestanka mandata raditi za tvrtku s kojom je kao gradonačelnik surađivao, ni ŽUC mu nije prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa smio dati posao.

No, lokalna firma ne odustaje. Dapače, u ožujku 2019. upravno vijeće donosi odluku kojom Kutija, nakon odlaska Fabijana u mirovinu, postaje vršitelj dužnosti ravnatelja.

Tu je zgodno napomenuti da je natječaj za čelno mjesto ŽUC-a bio raspisan nekoliko mjeseci ranije. Tada su se javila petorica kandidata. Kutija nije bio među njima. Četvorica su zadovoljavala propisane uvjete. No, prema javno dostupnim podacima natječaj je bez obrazloženja poništen, a Kutija odjednom postaje vršitelj dužnosti ravnatelja. Mediji ponovno pišu o tome, a problematiziraju i činjenicu da je Kutija završio Tekstilno-tehnološki fakultet koji nema baš nikakve veze s cestama, no opet se ništa ne događa.

Kutija: ‘Morali smo surađivati’

Postupak pred Povjerenstvom za to vrijeme se nastavlja. Iz Županijske uprave za ceste Zadarske županije pokušavaju uvjeriti kako su Grad Benkovac i ŽUC jednostavno bili primorani na sklapanje sporazuma o financiranju geodetskih usluga, jer su “po sili zakona upućeni jedno na drugo”.

I sam Kutija tvrdi da se tu nije radilo ni o kakvom poslovnom odnosu, već su Grad Benkovac i ŽUC “razmjerno svojim udjelima u odnosu na ceste koje se nalaze pod njihovim upravljanjem, sufinancirali određeni iznos za geodetski elaborat”.

U travnju 2019. Povjerenstvo zaključuje kako se ovdje ipak radilo o sukobu interesa. Zakon je, kažu, prekršen, no Kutiji se nije mogla izreći nikakva kazna jer nije zakonom propisana. To odluku Povjerenstva Kutija odlučuje rušiti na Upravnom sudu u Splitu.

Preuzima čelno mjesto ŽUC-a

Dok se čeka presuda, Upravno vijeće ŽUC-a u ožujku 2020. raspisuje novi javni natječaj. Osim tadašnjeg vršitelja dužnosti Branka Kutije, sada se javlja još samo jedan kandidat. Kutija, nimalo iznenađujuće, pobjeđuje. Lokalni mediji natječaj nazivaju farsom.

Svega par mjeseci kasnije, u lipnju 2020., Upravni sud u Splitu utvrđuje da je Kutija bio u sukobu interesa kada je počeo raditi u ŽUC-u. On se opet ne miri s tim nego ulaže žalbu.

Sada je Visoki upravni sud RH donio pravomoćnu odluku, sukoba interesa je bilo. Branko Kutija je doista, prema pravomoćnoj presudi, prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa kada je sedam mjeseci nakon prestanka dužnosti gradonačelnika dobio posao u ŽUC-u. Danas je, usprkos svemu, još uvijek ravnatelj te iste tvrtke.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više