Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sud prihvatio Tomaševićev zahtjev: Bandićevi suradnici iz afere nadstrešnice moraju Gradu vratiti gotovo 9 milijuna kn

Nepravomoćno su danas osuđeni Davor Jelavić i Vesna Lubin glavni akteri afere nadstrešnice

Županijski sud u Zagrebu donio je danas nepravomoćnu presudu u jednoj od prvih afera pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Riječ je o aferi nadstrešnice u kojoj je, prema tvrdnjama USKOK, Grad Zagreb oštećen za oko devet milijuna kuna zbog čega su optuženi Davor Jelavić, nekadašnji pročelnik za prostorno uređenje i izgradnju grada, Vesna Lubin, njegova ondašnja pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture, Petko Gavrilović, direktor tvrtke ‘Gamont’, Mladen Siketić, nadzorni inženjer i Antun Fabek, bivši direktor ‘Gredelja’.

Radilo se o sumnjivim poslovima još iz 2009., a tek sada stiže prva sudska odluka. Jelavić je nepravomoćno osuđen na tri i pol godina zatvora, kao i njegova pomoćnica Vesna Lubin, dok je Gavrilović dobio dvije i pol godine. Fabeku su dosuđene dvije godine zatvora, a Siketiću jedna i pol.

Novac izvučen iz gradskog proračuna osuđenici će morati vratiti ako presuda postane pravomoćna. Sudsko vijeće naložilo je Jelaviću, Lubinu, Gavriloviću i Siketiću da vrate zajedno 5,1 milijun kuna, dok Jelavić, Lubin i Fabek moraju platiti još 3,8 milijuna kuna na ime štete prouzročene ovim kaznenim djelom. Zanimljivo je da je Grad Zagreb zatražio vraćanje novca tek kada je na vlast došao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kako se izvlačio gradski novac?

Prema nepravomoćnoj presudi Jelavić, Vesna Lubin i Siketić dozvolili su Gavriloviću da fakturira Gradu Zagrebu tzv. izvantroškovničke radove kojih nije ni bilo, odnosno dio njih grad nije trebao ni platiti. Ugovorom što ga je ‘Gamont’ imao s gradom bila je dogovorena gradnja 600 nadstrešnica te svi potrebni radovi od pripremnih, čišćenja gradilišta, nabave i postavljanja prometnih znakova. No, Gavriloviću su ipak sve fakture plaćene.

Kako bi se to i formalno provelo, Jelavić i Vesna Lubin dali su svoju suglasnost. Gavriloviću je nakon toga preostalo samo da ispostavlja dokumentaciju s navodno obavljenim dodatnim radovima, kao i račune uz njih koji nisu bili obuhvaćeni prvotnim troškovnikom. Siketić i Vesna Lubin svu dokumentaciju su ovjerili, dok je Jelavić, prema presudi, na kraju odobrio plaćanje i omogućio Gavriloviću da nezakonito zaradi oko pet milijuna kuna.

Zagreb tražio vraćanje milijuna

Preostali iznos izvučen je iz gradskih financija nakon što su Jelavić i Vesna Lubin, također u 2009., dali posao izrade i montaže nadstrešnica TŽV-u Gredelj. Učinjeno je to bez obzira na druge ponuditelje, jer je, kako stoji u optužnici, Jelavić bio član nadzornog odbora te tvrtke.

Zadnja optužba odnosi se na pogodovanje ‘Gredelju’. Naime, USKOK smatra da su zanemarivši Zakon o javnoj nabavi Jelavić i njegova pomoćnica onemogućili druge tvrtke da daju ponude za izradu nadstrešnica, a Zagreb je time ostao bez mogućnosti odabira najboljeg ponuditelja. U to vrijeme na čelu ‘Gredelja’ bio je Antun Fabek, koji je u dogovoru s Jelavićem svojoj tvrtki, kako stoji u optužnici, omogućio nezakonitu zaradu od 1,54 milijuna kuna.

Davor Jelavić: ‘Kriv je Milanović’

Obrazlažući presudu sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Štampar Stipić kazala je USKOK u potpunosti dokazao da su okrivljenici počinili kaznena djela što su im stavljena na teret. “Tijekom složenog procesa saslušan je veliki broj svjedoka, a provedena su i opsežna vještačenja”, navela je sutkinja.

Objasnila je kako je Jelavić dobio strožu kaznu jer je bio visoko rangiran u Gradu Zagrebu, ali je utvrđeno i da je bio iznimno uporan u činjenju kaznenih djela. On je pak u svojoj obrani uvjeravao kako ga se lažno tereti na način kao što je to nekad činila UDBA.

“Progon Milana Bandića pokrenuo je policijski USKOK pod nadzorom Zorana Milanovića i Ranka Ostojića (ondašnjeg SDP-ovog ministra unutarnjih poslova op.a.)”, naveo je u svojoj obrani Jelavić optužujući Milanovića da je zločest i opasan. “Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić uhićen mene su tražili da prokažem sve inkriminirane radnje a za uzvrat mi nudili blažu optužnicu i lakšu kaznu. Ne znam tko su bili ti ljudi koji su me to tražili, mislim da se radilo o policijskim doušnicima”, tvrdio je Jelavić no tu mu obranu sud nije prihvatio.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više