Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Upravo: Sud srušio Tomaševićevu odluku, vraća se mjera roditelj odgojitelj

Ciljevi Grada Zagreba bili su legitimni, navodi Sud, ali nova mjera nije razmjerna cilju

22.03.2022., Zagreb -  Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic sa suradnicima, odrzao je prezentaciju Programa cjelovite obnove povijesne jezgre Grada Zagreba.
 Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Visoki upravni sud je srušio odluku zagrebačke vlasti o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj. Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda je presudilo kako su izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, “kvazi retroaktivne”. Ovom odlukom na snagu se vraća mjera bivšeg gradonačelnika Milana Bandića dok posljednjem korisniku te mjere dijete ne navrši 15 godina.

Sud je istaknuo da je temeljno pitanje bilo je li mjera bila suglasna sa zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te gradskog statuta, koji zabranjuju povratno djelovanje.

“Osporavana odluka nema povratno djelovanje koje je bez iznimki zabranjeno, nego je riječ o kvazi retroaktivnosti – pravnom učinku koji je uz određene uvjete dopušten. Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, prakse EU suda za ljudska prava i Ustavnog suda, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti”, navela je sutkinja uoči glasovanja.

‘Cilj je bio legitiman, ali…’

“Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni. Međutim, nova mjera, po mom mišljenju nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići”, poručila je sutkinja.

Prema mišljenju suda nova mjera je nanijela “prekomjeran teret” korisnicima, jer im gradska vlast nije ostavila dovoljno vremena za prilagodbu nakon ukidanja i da Grad Zagreb nije donio dostatne kompenzacijske mjere kako bi se olakšalo ukidanje mjere roditelj-odgojitelj.

Današnjom presudom korisnici mjere roditelj-odgojitelj, njih oko 5800, nastavit će primati naknadu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više