Politika & Kriminal

U iznimno skandaloznoj odluci, sud u Beogradu odlučio rehabilitirati četničkog generala Dražu Mihailovića

Rehabilitacijom se ukida presuda kojom je Draža osuđen na smrt 1946.

FOTO: wikipedia

Viši sud u Beogradu upravo je prihvatio zahtjev za rehabilitaciju Draže Mihailovića, četničkog generala iz Drugog svjetskog rata, prenosi agencija Tanjug.

Ovom odlukom suda poništava se presuda kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem 17. srpnja 1946.

Sudac Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. srpnja 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan. “Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim”, rekao je sudac Trešnjev, poslije čega je u sudnici uslijedio veliki pljesak i ovacije publike.

Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna. Sud je utvrdio da je sporna presuda donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga. Odluka ujedno znači i povratak svih građanskih prava Draži Mihailoviću i njegovim potomcima.

Radikali ispred zgrade Palače pravde

Izricanje odluke privuklo je veliku pažnju javnosti pa se ispred zgrade u kojoj je Viši sud, okupio veliki broj građana, među kojima su i brojni pripadnici antifašističkih udruženja, kao i pripadnici Ravnogorskog pokreta, ali i pripadnici Radikalne stranke Srbije.

Sudnica je bila prepuna, a u zgradi su bili i pripadnice organizacije “Žene u crnom”, lider SRS Vojislav Šešelj, osuđivani član “Obraza” Mladen Obradović, prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević, kao i građani u narodnim nošnjama, a isticala su se i četnička obilježja, piše B92.

Ovakvom odlukom Višeg suda završena je višegodišnja pravna bitka. Prvi zahtjev za rehabilitaciju podnio je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu