Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nakon pritiska javnosti sud konačno poslao u zatvor vozača koji je prije tri godine na zebri ubio curicu

Predsjednik Vrhovnog suda RH nakon Telegramovog upita zatražio je očitovanje suda u Dubrovniku

Županijski sud u Dubrovniku danas je donio rješenje kojim se 19-godišnjak osuđen na tri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula 15-godišnjakinja upućuje na izdržavanje kazne. Učinjeno je to nakon što su mediji upozorili na ovaj slučaj, te nakon što je predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić zatražio očitovanje dubrovačkog suda.

Naime, jučer je otkriveno da mladić do sada nije poslan u zatvor, iako mu je presuda pravomoćna postala još lani. Sa Županijskog suda u Dubrovniku ponudili su za to obrazloženje: nisu ga uputili na izdržavanje kazne jer se njegov spis nalazi na Ustavnom sudu RH kojem je podnio tužbu. No, predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović javno je potvrdio da ustavna tužba ne može odgoditi izvršenje zatvorske kazne.

Telegram je pitao i Dobronića hoće li istražiti što se na sudu u Dubrovniku zapravo događa, a vrlo brzo nakon njegovog upita napisano je rješenje prema kojem se 19-godišnjak mora 11. listopada ove godine javiti u zatvor.

Divljao na Pelješkom mostu

Ovaj slučaj ponovno je aktualiziran nakon što se ispostavilo da je vozač koji je divljao na Pelješkom mostu već ranije osuđivan. Zbog nesreće što ju je skrivio 17. srpnja 2019. vozeći motocikl brzinom od 117 km/h kroz naseljeno mjesto pa je na pješačkom prijelazu naletio na 15-godišnju Magdalenu Šimić i usmrtio je pravomoćno je kažnjen s tri godine zatvora. Županijskom sudu u Dubrovniku u siječnju prošle godine izrekao mu je tri godine i 10 mjeseci maloljetničkog zatvora, no Vrhovni sud RH ublažio mu je kaznu, na tri godine maloljetničkog zatvora. Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom četiri godine dulje od izrečene kazne maloljetničkog zatvora.

Mladićev otac izjavio je za 24 sata da njegov sin ne izbjegava odlazak u zatvor jer je svjestan svoje krivnje. Dodao je kako na Pelješkom mostu nije divljao, već je mislio da mu je pukla guma. Prema očevim riječima mladić je već tražio odgodu odlaska u zatvor jer je liječi od posljedica prometne nesreće iz 2019. godine.

Dobronić tražio očitovanje

Nakon što je otkriveno da mladić iz razloga koji nije u skladu sa zakonom još ne služi kaznu, predsjednik Vrhovnog suda kazao je za Telegram kako apelira da se mogućim propustima sudova piše ne bi li se greške, ukoliko je to moguće, ispravile.

“Želim da se ovaj slučaj rasvijetli jer je to jedan od predmeta vezanih za kršenje prometnih propisa s najtežim posljedicama. Poznato je da sam već zatražio analizu kaznene politike za izazivanje prometnih nesreća. To nam je nametnulo nakon presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Smiljanić protiv Hrvatske, koja je aktualna i danas”, izjavio je nedavno Dobronić gostujući na N1 televiziji.

Brže i strože presude

Objasnio je i zašto su stroge i brze presude za tragične prometne nesreće važne. “Nedavno se navršilo 10 godina od smrti gospodina Smiljanića. Radi se o tome što se kod nas događa stalno, gotovo svaki vikend nekoliko osoba pogine u prometnim nesrećama koji su izazvali pijani vozači. U ovom slučaju radilo se da optuženik vozi SUV u Hrovaćanskoj cesti, potpuno pijan, u noćnim satima, ljeti, nepropisno je skrenuo lijevo, presjekao put motociklistu i prouzročio nesreću sa smrtnom posljedicom. Za to djelo je propisana kazna od tri do 12 ili 15 godina i u samom tom postupku sudac je izrekao kaznu od dvije godine. Nakon toga se dugo čekalo da osuđenik ode na izdržavanje kazne, a odslužio je svega godinu i nekoliko mjeseci. I onda je sud u Strasbourgu rekao jasno da se ovakvim kaznama koje izriču hrvatski sudovi ne štiti život kao zaštićeno dobro po Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Time je jasno i glasno rekao da takva sudska praksa nije u redu. To je šamar našoj sudskoj praksi”, komentirao je Dobronić.

Dodao je kako je svakom čovjeku koji ima zdrav razum, ako i nije pravnik, jasno da takva praksa nije u redu.

“Ako imate smrtnu posljedicu a suci se prilično često upuštaju u izricanje kazne ispod zakonskog minimuma, onda se postavlja pitanje: ‘Pa dobro gdje je tim sucima zdrav razum i osjećaj za pravdu’. Ja predlažem promjene”, rekao je Dobronić za N1.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više