Sud u Južnoj Africi povećao Oscaru Pistoriusu kaznu za ubojstvo; umjesto na šest, ide u zatvor na 13 godina

Na početnu kaznu od šest mjeseci osuđen je u srpnju prošle godine

ZADNJA IZMJENA: stu. 24, 2017
Foto: AFP

Južnoafrički Vrhovni žalbeni sud u Bloemfonteinu povećao je kaznu bivšem paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp.

Tijekom izricanja presude sudac je rekao kako su odlučili Pistoriusovu kaznu zamijeniti zaknom zatvora od 13 godina i opet mjeseci.

Tužiteljstvo tražilo povećanje kazne

Rekao je da je Pistorius trebao biti osuđen na 15 godina, ali sud je uzeo u obzir vrijeme koje je već proveo u zatvoru.

Tužiteljstvo je tražilo da se poveća Pistoriusova početna kazna od šest godina zatvora na koju je osuđen u srpnju prošle godine. Minimalna zatvorska kazna za ubojstvo u Južnoafričkoj Republici iznosi 15 godina.

Drugi put da se tužiteljstvo žalilo

Pistorius je na Valentinovo 2013. ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp. Tvrdio je da ju je zamijenio za provalnika. Ovo je drugi put da se tužiteljstvo žalilo na Pistoriusovu kaznu, i drugi puta uspješno.

Nakon suđenja, koje je okupiralo pažnju južnoafričkih i svjetskih medija, Pistorius je prvotno proglašen krivim za ubojstvo iz nehata i osuđen na pet godina zatvora. Nakon prve žalbe, presuda mu je prekvalificirana u ubojstvo, a kazna povišena na šest godina.

Prije nego što je postao ubojica, Oscar Pistorius, kojem su noge kao djetetu zbog urođene mane amputirane ispod koljena, bio svjetski priznati sportaš i višestruki paraolimpijski pobjednik.